Abiznis

Mihailović: Rebalans budžeta nije začarani dužnički krug

Cifra s kojom se u pomenutom rebalansu operiše jeste velika, ali to nije to nekontrolisano, već ciljno usmjereno zaduživanje, pošto se stvaraju osnove bolje vraćanje ranijih dugova, novac će se najvećim dijelom koristiti za razvoj, tačnije za smanjenje administracije i jačanje likvidnosti, pojašnjava profesor Mihailović. Kaže i što je alternativa.
Mihailović: Rebalans budžeta nije začarani dužnički krug
Nova MIzvor

„Da li je alternativa da čekamo, pa da stare dugove vraćamo po starim uslovima, ili da blagovremeno pripremimo strategiju. Ja razumijem da je ovo odgovarajuća strategiju u kontekstu okolnosti u kojima se nalazimo, koja je racionalna i koja rješava ove probleme koje sam napomenuo“, ističe Božo Mihailović, predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

„S obzirom na to da se zna ko je zadužen za upravljanje državnom kasom i kako se ona mijenja u zavisnosti od dešavanja kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, nema potrebe za nekim posebnim komentarom", tvrdi član skupštinskog odbora za ekonomiju Filip Vuković.

„Očekivana administrativno pravna procedura u funkciji odgovornog upravljanja javnim finansijama, nešto što smo očekivali i što je svakidašnje u svim ekonomijama svijeta“, kazao je Vuković.

Na spekulacije da je najnoviji rebalans znak da je CG upala u začarani krug zaduživanja, Vuković ističe da je sve u prirodi pa i u ekonomiji krug i da takva tumačenja više govore o tome da se njihovi kreatori bave politikanstvom, i da manje poznaju procese u oblasti finansija.

„Znači kada su finansije u pitanju ili ekonomija uvijek postoje neki krugovi. Nemam neko drugačije viđenje, a naravno očekivano je da se bilo koji potez partije na vlasti ili vladajuće koalicije kritikuje, pa i u ovom slučaju gdje je sve bilo transparentno i jasno“, objašnjava Vuković.

Profesor Mihailović naglašava da je najvažnije to što se u najvećem dijelu nova zaduživanja ne odnose na tekuću potrošnju, pa takođe odbacuje tvrdnje da smo upali u začarani krug zaduživanja

„Ja sam ranije više puta govorio da mi objektivno i realno ne možemo značajnije iz postojećeg BDP da se razdužujemo. Dakle, po meni ovo nije začarani krug nego jedino racionalno rješenje u okviru datih okolnosti. Sad valjalo bi da nam je BDP veći pa da iz njega možemo značajnije da se razdužujemo ali ovo je jedno operativno rješenje koje po mom mišljenju nema alternativu“, rekao je Mihailović.

Naši sagovornici tvrde da je rebalans prije svega posljedica novih okolnosti i razmišljanja unaprijed o razduživanju za 2020-tu, a kao važnu i dobru činjenicu profesor Mihailović ističe i to da je ovo povoljnije od zaduživanja iz nekih ranijih vremena.

Portal Analitika