Politika

Stav Makrona jasan, nema proširenja u doglednoj budućnosti

Izričit i nedvosmislen stav predsjednika Francuske Emanuela Makrona da neće biti proširenja Evropske Unije u postojećoj evropskoj strukturi, iako ignorisana od vladajućih struktura, otrežnjujuća je poruka da je svaka ideja o učlanjenju u EU u neko dogledno vrijeme nemoguća misija za građane Crne Gore, kazali su iz Demokratskog fronta (DF).
Stav Makrona jasan, nema proširenja u doglednoj budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

„Nemogućnost postizanja dogovora o imenovanju nosilaca ključnih funkcija unutar EU, problemi sa Bregzitom i međusobne optužbe evropskih lidera na samitu 28 zemalja članica, jasno pokazuju da pristupanje novih članica neće biti u fokusu Brisela, zbog čega dosadašnji imperativ da Evropska Unija nema alternativu mora biti revidiran“, istakli su.

Napominju da iako ovakve signale evropski zvaničnici šalju već duže vrijeme, reakcija države je izostala i, kako kažu, krajnje je vrijeme da se Crna Gora suoči sa realnošću i svoju politiku uskladi sa postojećim stanjem stvari.

„Svima je jasno da je članstvo u EU postalo predmet političkih kalkulacija, trgovine i zloupotreba, zbog kojih je život građana decenijama na čekanju. Nijesu sprovedene nužne i obećavane reforme, zbog čeka Crna Gora svake godine sve više tone u politički, ekonomski i društveni ambis. Ovakva situacija jedino odgovara Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njenim vječitim satelitima, koji bajkovitom evropskom i NATO pričom u službi štapa i kanapa svakodnevno hipnotišu građane, dok nesmetano otimaju državnu i privatnu imovinu, pripremajući svoje naslednike za nastavak vladavine dinastije i bezočnog bogaćenja privilegovanih pojedinaca“, naglasili su iz ove koalicije.

Oni navode da posljedice dosadašnje zloupotrebe politike proširenja građani Crne Gore osjećaju svakodnevno na svojoj koži.

„Ovakvom poretku stvari doprinijela je u velikoj mjeri i dosadašnja politika EU, njeno ignorisanje stanja demokratije i ljudskih prava u Crnoj Gori, uz prećutno prihvatanje autoritarne vladavine i prakse represivnog održavanja na vlasti DPS-a. Zato se na evropskom putu nije odmaklo dalje od formalnog zadovoljavanja briselskih uslova kroz štancovanje zakona koji nikad neće biti sprovedeni u praksi, čime je istovremeno aktuelni režim nesmetano mogao da sprovodi potčinjavanje državnih institucija, gaženje vladavine prava, gušenje slobode medija i nagrađivanje sudija koji u zarobljenom sudstvu donose osuđujuće presude prema političkim agendama“, istakli su iz DF-a.

Takođe, poručili su da zbog svega ovoga oni „ozbiljno primaju k znanju“ odluku Makrona da konačno, prema njihovim riječima, „saopšti stav da EU nema namjeru da u narednom periodu primi nove članice, i u tome vidi novu priliku za Crnu Goru da na temeljima novih realnosti otpočne sa drugačijim strategijama, konceptima i alternativama“.

„DF smatra da je nužno što prije prekinuti praksu vještačkog održavanja stava o bezuslovnom usmjerenju ka evropskim integracijama, i razmotriti druge mogućnosti i modele saradnje sa članicama EU, ali i drugim državama sa kojima je aktuelni režim prekinuo odnose, a koje mogu biti od izuzetne važnosti za ekonomski, kulturni i politički napredak“, kazali su.

Ističu da je za to potrebna „jasna vizija i odlučnost političkih lidera koji će prekinuti s praksom zarobljavanja države i voditi se nacionalnim interesima“.

„Zato u ovim prelomnim trenucima, prihvatajući sopstvenu ulogu i političku odgovornost,  pozivamo građane da se aktivno uključe u aktuelna politička i društvena zbivanja u Crnoj Gori i daju svoj doprinos u borbi za slobodno društvo i ujedinjenje svih kapaciteta za stvarni napredak države i svih koji u njoj žive“, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika