Politika

EU nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan

Državni sekretar Njemačke u Ministarstvu odbrane Tomas Silberhorn ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da EU nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan.
EU nije izgubila interesovanje za Zapadni Balkan
Jovana Djurišić
Jovana DjurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

– EU je uvijek bila jasna – da je region od vitalnog strateškog značaja za Evropu. Ne želimo da region postane izvor nestabilnosti . Umjesto toga, podržaćemo vas na vašem putu ka prosperitetnijoj buduć nosti– kazao je Silberhorn.

POBJEDA: Tokom 2BS foruma rekli ste da ste zabrinuti da je Zapadni Balkan bio I ostao na meti drugih zemalja. Što ste imali na umu kada ste to rekli?

SILBERHORN: Zapadni Balkan je u srcu Evrope - ne samo sa geografske, već i iz kulturne I iatorijske perspektive. Budućnost regiona može biti samo evropska. Evropa se ne bavi isključivanjem nikoga. Pozdravljamo svakoga ko poštuje naš skup zajedničkih vrijednosti i spreman je da doprinese I istovremeno ima korist od mirne i prosperitetne buduć nosti našeg kontinenta.

POBJEDA: Izbori za Evropski parlament pažljivo su praćeni u Crnoj Gori - i mnogo pažnje izazvao je uspjeh desničarskih i nacionalističkih snaga u nekim evropskim zemljama. Šta mislite, kako će rezultati ovih izbora uticati na proširenje EU?

SILBERHORN: Za evropski projekat zaista postoje izazovi od strane populističkih desničarskih i nacionalističkih snaga iz Unije. Moje tumačenje rezultata je sljedeće: moramo postati bolji u objašnjavanju dosad neviđenih dostignuća evropskih integracija u smislu trajnog mira i prosperiteta. To znači da postoji mnogo više dugoročnih strateških varijabli, kao i kopenhaških kriterijuma koji utiču na politiku proširenja EU.

U pogledu članstva Crne Gore u EU, Njemačka ostaje posvećena pružanju podrške svim neophodnim naporima za unutrašnju reformu.

POBJEDA: Imajuć i u vidu unutrašnje probleme u Uniji, možemo li zaista očekivati podršku Brisela i vodećih članica EU kada je u pitanju region?

SILBERHORN: Njemačka I EU su bile i biće posvećene regionu: ekonomski, politički, kao i u pogledu obezbjeđivanja bezbjednosti i stabilnosti. Razmislite o značajnoj finansijskoj podršci EU za regionalnu infrastrukturu, posebno u oblasti transporta i energije. Ili ekonomsku podršku koju Evropska komisija pruža komercijalnim kompanijama, uključujuć I start-up kompanije u regionu. I kao predstavnik njemačkog Ministarstva odbrane, dozvolite mi da naglasim da Njemačka svake godine učestvuje u obukama za stotine pripadnika vojne službe iz svih balkanskih država. Na operativnom nivou, mi blisko sarađujemo sa skoro svim oružanim snagama u regionu, bilo u Avganistanu, Maliju ili Sredozemnom moru.

POBJEDA: Njemačka će predsjedavati Savjetom EU u drugoj polovini naredne godine. Što možemo očekivati od vas u tom polugodištu?

SILBERHORN: Trenutno smo usred priprema za to. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku je da će Njemačka biti čvrsto posvećena pružanju neophodnog podsticaja i podrške jačoj EU. Imajući u vidu mnoge izazove sa kojima se suočavamo unutar i van EU, dalji razvoj I jačanje naše Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike - uz potpunu komplementarnost sa NATO svakako će imati dominantnu ulogu. Naš cilj je da nastavimo put ka sve povezanijoj i na taj način sve sposobnijoj evropskoj bezbjednosnoj i odbrambenoj arhitekturi.

Radimo u pravcu EU koja štiti Evropu i njene građane, na osnovu efikasnih sposobnosti upravljanja krizama. Naša vizija je evropska odbrambena unija koja će ispuniti ovu ambiciju, a uvijek u bliskoj vezi sa NATOom. Želimo da ostanemo transatlantski, ali želimo da postanemo više evropski!

POBJEDA: Imate li utisak da su EU i pojedine zemlje članice izgubile interesovanje za
Balkan?

SILBERHORN: Nimalo. EU je uvijek bila jasna da je region od vitalnog strateškog značaja za Evropu. Ne želimo da region postane izvor nestabilnosti.

Umjesto toga, podržaćemo vas na vašem putu ka prosperitetnijoj budućnosti.

(opširnije u Pobjedi)

 

Portal Analitika