Zanimljivosti

Zbog glupiranja na Mjesecu astronaut umalo poginuo

Čarli Djuk je na vlastitoj koži osjetio zašto nije pametno baviti se u svemiru bilo čime što nijeste prethodno uvježbali.
Apollo 16
Apollo 16
TportalIzvor

U subotu, 20. jula, biće 50 godina od trenutka kad je prva letjelica s ljudskom posadom sletjela na površinu Mjeseca. Astronauti koji su sudjelovali u tom i drugim poduhvatima tim se povodom prisjećaju avantura u svemiru.

Jedan od njih je Čarli Djuk, pilot lunarnog modula tokom misije Apollo 16, koji je s 36 godina bio najmlađe ljudsko biće koje je hodalo po Mjesecu. Nedavno je rekao kako mu je to priuštilo jedan od najstrašnijih trenutaka u životu.

Bilo je to 1972. godine, približavale su se Olimpijske igre u Minhenu pa su se astronauti dogovorili kako će održati svoje Olimpijske igre na Mjesecu.

Djuk je sa svojim zapovjednikom Džonom Jangom odlučio iskoristiti zadnje minute svemirske šetnje po Mjesecu kako bi iskoristio značajno nižu gravitaciju i oborio nekoliko zemaljskih atletskih rekorda.

Počeli su se, kako je rekao, glupirati i izvoditi skok uvis. Uspio je skočiti kojih 120 centimetara uvis, što nije loše ima li se u vidu kako je bio u svemirskom odijelu. Ali, usred skoka je ispravio tijelo, što je bila velika greška.

Umalo fatalan pad

Naime, svako od svemirskih odijela težilo je na Zemlji više od 136 kilograma. Na Mjesecu je to nešto manje od 23 kilograma, od čega je većina smještena u naprtnjači.

Pogađate, odijelo nije bilo dizajnirano za skok uvis. Ranac od fiberglasa, u kojem su bili svi sistemi nužni za održavanje Djukovog života, pretegnuo ga je. Pokušao je kotrljanjem ublažiti pad, ali u tome je samo djelimično uspio.

Pao je na ranac. Da je pukao ili da je oštetio odijelo, bio bi gotovo sigurno mrtav jer ga Jang i kolege ne bi stigli na vrijeme odvući do lunarnog modula, zatvoriti letjelicu i ponovno uspostaviti pritisak.

'Srce mi je tuklo. Moj komandant je došao, pogledao me i rekao kako to nije bilo pametno. Zamolio sam ga da mi pomogne ustati i zašutio', prisjetio se Djuk, a prenosi Business Insider.

Osluškivao je rad sistema za održavanje života kako bi provjerio je li sve u redu. Mogao je čuti pumpe, što je bio znak kako nište nije bilo oštećeno. No, naučio je lekciju: u svemiru ne smije raditi ništa što nije uvježbano.

Kamera je zabilježila taj trenutak, iako se ne vidi u potpunosti:

 

 

Astronauti često padaju

Djuku to nije bio jedini pad na Mjesecu. Pao je glavom naprijed dok je postavljao instrumente i spotakao se nakon što je odskočio kako bi pokupio alat. I drugim se astronautima to događalo jer ljudsko tijelo nije naviknuto na rad u gravitaciji znatno nižoj od Zemljine.

Usprkos mjesecima intenzivnog treninga, astronaute su u velikoj mjeri ograničavala njihova velika, teška i nezgrapna odijela. Bilo je to kao da radite u prenaduvanom krutom balonu. Gotovo je bilo nemoguće sagnuti se i pokupiti nešto pa su se morali oslanjati na druge alate.

 

 

Za buduće misije na Mjesec i Mars u američkoj svemirskoj agenciji NASA-i i kompanijama za istraživanje svemira rade na razvoju novih svemirskih odijela, koja su lakša, bolje balansirana i fleksibilnija.

Portal Analitika