Politika

Đukanović: Vjersko pitanje riješiti bez novih podjela

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, na konferenciji održanoj u Podgorici, poručio je da je zadatak partije da se u narednom periodu odupre otporima na domaćoj sceni.
Đukanović: Vjersko pitanje riješiti bez novih podjela
Portal AnalitikaIzvor

U svom obraćanju delegatima, predsjednik Đukanović je istakao da je politika DPS doprinijela preobraženju Podgorice, koja sada predstavlja ponos čitave Crne Gore. Naglasio je da je zadatak partije da se u narednom periodu odupre otporima na domaćoj sceni. Zadatak je i da se prije svega riješi vjersko pitanje i to ne, produbljivanjem raskola u Crnoj Gori, već sa ciljem da se prevaziđu podjele, dođe do pomirenja i objedinjavanja na evropski način.

“Suočavamo se sa otporom onih koji zapravo pokušavaju da nas vrate na početak, pokušavaju da ospore naš vjerski identitet, da ospore time naš kulturni identitet, i u finalu to vodi onoj upitanosti podloj, koja je pratila nažalost naše istorijsko trajanje, a to je: “ A, što će narodu bez svog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta država. Zašto bi ljudi istog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta živjeli u dvije države, zašto ne živimo u jednoj državi'”, rekao je Đukanović.

 

dps-kongres-2

 

Prema njegovim riječima to je samo produžena zamka kojom se pokušava osporiti ono što smo radili tokom čitavog prethodnog perioda i kojom se, kako je rekao, “pokušava osporiti ovaj završni korak u koji smo ušli, a kojim pokušavamo da u potpunosti utemeljimo državni, kulturni, nacionalni i vjerski identitet Crne Gore i Crnogoraca”.

“Mi želimo da prevaziđemo podjele, mi želimo da dođe do pomirenja i objedinjenja, prevazilaženja  tih istorijskih traumatičnih podjela unutar Crne Gore, prije svega unutar crnogorskog pravoslavnog korpusa”, istakao je Đukanović.

 

dps-kongres-1

 

U svom govoru predsjednik DPS-a je govorio i o potrebi da se učvrste vrijednosti i ideje, koje su utemeljene u istoriji našeg društva.

“Naše ideje su istorijski utemeljene, utemeljene u faktima, a protiv fakata se ne može izboriti falsifikatima. Naše ideje su zasnovane na potrebi da učvršćujemo stabilnost i multietničku demokratiju i da izgrađujemo evropske demokratske standarde u našem društvu. Zato su naše ideje pobjedničke!“, dodao je Đukanović.

Izbornoj konferenciji je prisustvovalo oko 400 delegata iz Glavnog grada.

Portal Analitika