Abiznis

Dobit Plantaža 2,7 miliona eura

Skupština akcionara „13.Jul-Plantaže“ je na osamnaestoj redovnoj godišnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju finansijskih iskaza sa Izvještajem o poslovanju za 2017. godinu. Finansijski izvještaj za 2017. godinu je pokazao ostvarenu dobit u iznosu 2,7 miliona eura što je za 11 odsto više od ostvarene dobiti u prošloj godini. Skupština je donijela Odluku da se ostvarena dobiti ne rasporedjuje, već da se opredjeljuje za razvoj.
Dobit Plantaža 2,7 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Plantaže su uspjele da ostvare veoma dobre proizvodne rezultate i u svim segmentima proizvodnje ne samo da su ostvareni ciljevi definisani Planom i programom rada, već su u najvećem dijelu planirani rezultati premašeni, pa je u 2018 godini realizovano: 19,9 miliona kilograma vinskog grožđa (10 odsto više od plana i 40 odsto više u odnosu na 2017. godini), 2,1 miliona kilograma stonog grožđa (2 odsto više od plana), 683.000 kilograma breskve i nektarine (21 odsto više od plana), 355.000 komada loznih kalemova (39 odsto više od plana), 75 tona ribe, 40 tona maslina i 6.000 litara extra djevičanskog maslinovog ulja, kao i 13,2 miliona flaširanih proizvoda vina i rakija.

Prezentujući rezultate poslovanja u 2018. godini direktorica finansija Davorka Kodžulović, je kazala da ostvareni prihodi za 2018. godinu iznose 32,4 miliona eura i za 6 odsto su veći u odnosu na 2017. i 12 odsto veći u odnosu na 2016. godinu, dok ostvarena dobit iznosi oko 2,7 miliona eura i 11 odsto je veća u odnosu na 2017. godinu. U budžet države i lokalne uprave, po raznim osnovama, uplaćeno je 10,6 miliona eura.

“Ukupni troškovi koje su Plantaže ostvarile u 2018. godini iznosili su 30,7 miliona eura, što je 1 odsto više od plana, a 2 odsto više od ostvarenih u prethodnoj godini. U 2018. godini realizovane su investicije u vrijednosti od 4.7 miliona eura, a to su: Linija za flaširanje, koja je puštena u rad 13.06.2018. godine, vrijednosti 2.6 miliona eura (bez pdv-a), prije instalacije nove linije realizovali smo investiciju adaptacije prostora flaširnice – vrijednost 400.000 eura bez pdv-a, podizanje i krčenje zasada vinograda i voćnjaka u vrijednosti od 1,2 miliona, pored ovoga, realizovana su ulaganja u opremu i radove I to u vinogradarsko-voćarska“ proizvodnja u iznosu od 186.000 eura i u preradu 324.000 eura. Ove godine smo već završili i dvije infrastrukturne investicije, a to su: Kotao na biomasu vrijednosti 600 hiljada eura, koji je pušten u rad početkom godine, a koji za proizvodnju toplotne energije koristi samo orezine vinove loze i breskve. Prijemna hladnjača vrijednosti 2,3 miliona eura, otvorena je u maju ove godine. Investicija podizanja zasada na površini 55 ha na lokaciji Šipčanik mladi zasadi. Sastavni dio ove investicije je i izvođenje radova na novoj bunarskoj bušotini kapacieta 90 sekundnih litara. Svi ovi radovi će biti završeni do kraja ove godine, a ukupna vrijednost je 1,5 miliona eura“, zaključuje Kodžulović.

O aktuelnom trenutku Kompanije izvršna direktorica Kompanije Verica Maraš Plantaže su danas moderna, tehnološki sofisticirana vinarija koja u svom posjedu ima najveći vinograd u jednom kompleksu, impresivne površine od 2.300 hektara, sa oko 10 miliona čokota vinove loze.

“Pored potencijala, investicijama smo dobili snažan tržišni upliv na više od 40 tržišta u svijetu, gdje ojačavamo naše pozicije. Rezultati poslovanja se po svim elementima kvalitativno pozitivno mijenjaju iz godine u godinu i ta činjenica ohrabruje vlasnike Plantaža na putu uspjeha kojim Kompanija sigurno ide. Godišnje se plasira između 15-16 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija u 43 zemlje, na gotovo svim kontinentima. Čak 60 odsto ukupne godišnje proizvodnje realizuje se van Crne Gore, a ako se uzme u obzir turistička sezona i takozvani tihi izvoz, dolazi se do podatka da 80 odsto godišnje proizvodnje vina Plantaža konzumiraju strani državljani. I u ovom segmentu, godinu za nama obilježili su: rast prodaje, rast strateški važnih kao i otvaranje novih tržišta za vrhunska vina Plantaža sa geografskom oznakom porijekla. Najveći rast u prethodnoj godini ostvarilo je tržište Kine od 25 odsto, čime se Crna Gora svrstala u prvih 20 najvećih izvoznika vina u Kini. Znajući značaj i veličinu ovog tržišta, ostvareni rezultat se smatra velikim uspjehom. I pored sve većeg uvoza vina, domaće tržište je u prethodnoj godini ostvarilo rast prodaje od 5 odsto , što je potvrda dobre prodajne i marketinške strategije”, zaključuje Maraš.

Skupština je donijela i Odluku o izboru i imenovanju revizora za 2018. godinu, po kojoj je za revizora  izabrana revizorska kuća „BDO“ DOO Podgorica.

Usvojena je i Odluka o izboru sedmočlanog Odbora direktora. U  Odbor direktora su izabrani: Prof. dr Veselin Vukotić (Rektor na Univerzitetu Donja Gorica, IRF), Prof. dr Božo Mihailović (redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, IRF), Dušan Perović (Direktor PIO Fonda Crne Gore), mr. Đorđije Rajković (dugogodišnji izvršni direktor Kompanije „13. Jul Plantaže” u penziji), Anica Hajduković (tehnolog, direktor marketinga Plantaža u penziji), Sead Šahman (predstavnik Zavoda za zapošljavanje) i Samo Jovićević (direktor sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale Banke Montenegro).

Portal Analitika