Društvo

Šehović: Insistirati da djeca idu u vrtiće

Socijalne, emocionalne i druge potrebe dijete može najbolje da razvije u vrtiću i zbog toga treba insistirati da djeca idu u predškolske ustanove, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović na završetku kampanje „Zablistajmo u vrtiću“.
Šehović: Insistirati da djeca idu u vrtiće
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da će u narednom periodu raditi na 17 projekata koji će podrazumijevati izgradnju novih ili totalnu rekonstrukciju postojećih vrtića, a da će ove godine početi gradnja objekata u Pljevljima, Bloku 6 i Herceg Novom.

Vrtić, kao je rekao Šehović, predstavlja način za razvoj emotivnog karaktera djece.

„Želimo i da pošaljemo jaku i nedvosmoslenu poruku da vrtić nije servis za čuvanje djece dok su roditelji na poslu, nego jedan od najvažnijih mehanizama za razvoj djece“, istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, nije dovoljno da djeci podmirimo fizicke potrebe a da njih emotitivni razvoj i svaki drugi koji čini srž njihove ličnosti prepustimo stihiji.

„Socijalne, emocionalne i druge potrebe dijete može najbolje da razvije u vrtiću i zbog toga treba da insistiramo na tome“, rekao je Šehović.

On je napomenuo da sva istarživanja koja su rađena na temu važnosti predškolskog obrazovanja i vaspitanja su nedvosmisleno pokazala na prednosti vrtća kada se govori o psihofizičkom razvoju djece.

„Vrtić je mjesto gdje će djeca po prvi put početi da saznaju nešto novo a da ne budu na oko rodititelja“, dodao je Šehović.

On je istakao da raspolaže informacija koje su potvrdile i dokazale važnost predškolskog obrazovanja i vaspitanja, s obzirom na to da je na čelu obrazovnog sistema.

„Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore svjesne važnosti predškolskog obrazovanja i vaspitanja i te kako su posvećena ovoj problematici i zato žele da ostavare cilj koji su razvijene zemlje Evrope pred sobom postavile, a on se odnosi na procente obuhvata od 95 odsto ranim obrazovanjem i vaspitanjem“, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, za dvije i po godine Ministarstvo je upsjelo da procenat obuhvata djece ranim vaspitanjem i obrazovanjem sa nekih preko 50 odsto podignemo na 73 odsto.

„To smo uradili zahvaljujući porukama koje šaljemo sa ovakvih manifestacija, ali i ulaganjem u širenje kapaciteta predškolskih ustanova“, kazao je Šehović.

On je rekao da su uspjeli i da povećaju broj mjesta u vrtićima za 1,5 hiljada, a izgrađena su i tri objekta.

„Već početka od naredne godine stvorićemo konkretne pretpostavke za poboljšanje ekonomskog i socijlnog položaja vapitača i drugih prosvjetnih radnika, kako bi nastavili i sa realizacijom brojnih započetih projekata“, poručio je Šehović.

Direktorica predškolske ustanove „Ljubica Popović“, Slavica Laburić kazala je da se ovom kampanjom želi ukazati na značaj predškolskog vapitanja i obrazovanja djeteta.

„U teoriji i praksi predškolskog obrazovanja i vaspitanja dominiraju mišljenja da je mnogo više razloga da dijete bude upisani i da ide u vrtić“, istakla je Laburić.

Direktor predškolske ustanove „Đina Vrbica“, Vuk Stanišić, rekao je da su prethodnom periodu uložili značajne napore kako bi popravili uslove za boravak djece i da proširimo obuhvat djece.

Uvedini su i dodatni servisi, kao što je škola Roditeljstva pod pokroviteljstvom UNICEF-.

Prema njegovim riječima, predškolsko obrazovanje i vaspitanje dobija mjesto koje je već odavno zaslužilo.

„Zahvaljujući prisutnosti u medijima djece sada znaju šta je vrtić i traže da budu upisana, jer im više nije nedoumica i nepoznanica“ poručio je Stanišić.

Portal Analitika