Abiznis

Održan panel „Security u svijetlu digitalne transformacije“

Juče održani panel Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a bilježi veliku posjećenost predstavnika privatnog i javnog sektora, što je potvrdilo značaj i aktuelnost teme. 



Održan panel „Security u svijetlu digitalne transformacije“
Portal AnalitikaIzvor

Kroz učešće i interakciju sa prisutnima, svoje stavove i primjere iz prakse iznijeli su: Dejan Tomović - načelnik ICT Agencija za Nacionalnu Bezbednost; Zoran Stanišić - tehnički direktor m:tel; Aleksandar Vratonjić Gligorijević - licencirani konsultant za digitalnu transformaciju; Dmitar Ćulafić - security ekspert - RA Manager Deloitte; moderator Dragoslav Kenjić - security ekspert, CTO Čikom.

Izdvajamo sledeće zaključke skupa:

1. Digitalna tranformacija je proces u koji su aktivno uključeni svi društveni i privredni subjekti i osnov je za povećavanje globalne konkurentnosti i uspješnosti kompanija, kao i razvoj društva u cijelini. Preporuka je da svaka kompanija pristupi izradi vlastite Strategije digitalne transformacije kompanije.

2. Potrebno je intezivirati aktivnosti u cilju podizanja nivoa svijesti i bezbjednosne kulture, na svim nivoima, vezano za bezbjednosne izazove i prijetnje koji prate Digatlnu trasformaciju (povećana izloženost Sajber napadima) kroz različite oblike edukacija.

3. Bezbjednosne izazove i prijetnje je potrebno tretirati sistemski i sveobuhvatno, najbolje kroz implementaciju odgovarajućih standarda informacione bezbjednosti, pri čemu treba uključiti:

Kvalitetan nivo koordinacije sa državnim organima, međusobnu koordinaciju između kompanija, koordinaciju sa pružaocima usluga i podrške za IT i Security servise.

Realizaciju osnovne i stručne edukacije (menadžeri, IT profilisani zaposleni, svi ostali zaposleni).

Izradu kompanijskih normativa informacione bezbjednosti (politika, procedura, pravilnika).

Analizu informacionih rizika ključnih dobara kompanija i organizacija.

Implementaciju fizičkih, tehničkih sistema zaštite informacionih sistema kompanija i organizacija.

Obezbjeđenja kontinualnog monitoring sistema, kao i periodično testiranje informacionih sistema kompanija i organizacija u cilju smanjenja rizika informacione bezbjednosti i pravovremenog odgovora na vektore napada.

4. Dorada zakonske regulative u cilju jasno definisanih smjernica i obaveza svih korisnika i davaoca informaciono komunikacionih usluga

 

Portal Analitika