Kultura

Počeo Međunarodni književni festival "Odakle zovem"

Jedanaesto izdanje međunarodnog književnog festivala „Odakle zovem“ otvoreno je sinoć u Podgorici. Festival čiji je ovogodišnji moto „Događaj slobode“, već tradicionalno, počeo je na platou ispred knjižare „Karver“, a trajaće do prvog jula.
Gov.me
Gov.me
Portal AnalitikaIzvor

Tokom svečanog otvaranja, brojnim posjetiocima obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Ovaj festival duže od decenije, marljivo i posvećeno ostvaruje svoju misiju afirmacije književnog stvaralaštva i važnosti pisane riječi, ujedno svjedočeći o moćnom doprinosu ove oblasti kulture u razvijanju dijaloga i razumijevanja, prihvatanju i poštovanju različitosti, kao temelja na kojima počivaju vrijednosti svakog savremenog društva. Pored raznovrsnih poetika, formi i književnih izraza, kao i stalne prisutnosti kritičkog i teorijskog diskursa, bitan segment ove manifestacije čine i filmski i muzički sadržaji, što je sve zajedno rezultiralo osmišljenom multimedijalnošću, po kojoj se festival “Odakle zovem” razlikuje od mnogih drugih književnih festivala”, istakao je Bogdanović.

I ovogodišnji programski sadržaji, kako je naglasio Bogdanović, donose niz provokativnih, angažovanih, zanimljivih i jedinstvenih tema.

“Programi festivala “Odakle zovem” uvijek su težili visokim estetskim kriterijumima, obezbjeđivali promociju crnogorskih stvaralaca, ali i razvijali saradnju sa referentnim inostranim umjetnicima, što potvrđuje i ovogodišnji izbor učesnika i sadržaja. Mogli bismo reći da je sve što se dešava u ovom jedinstvenom ambijentu Podgorice i njenih prirodnih vrijednosti i arhitektonskog nasljeđa, jedna kontinuirana dobra priča, koja mijenja današnje predrasude o prevaziđenosti knjiga i vraća vjeru u kulturu dijaloga i društveni angažman pisca i umjetnika”, zaključio je Bogdanović.

Uz Bogdanovića, na otvaranju događaja još su govorili sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport u Glavnom gradu Ana Medigović i francuski književnik Patrick Armand-Gbaka Brede–Gauz.

Nakon otvaranja, uslijedio je prvi od programskih sadržaja festivala, u okviru kojeg su se prisutnima obratili Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Tanja Bakić i Varja Đukić.

Ministarstvo kulture pokrovitelj je 11. festivala „Odakle zovem“, koji je time i dio kampanje „Živimo kulturu“.

Portal Analitika