Kultura

Prva nagrada za tekst "Uspavani"

Žiri u sastavu: Božo Koprivica, dramaturg, Željka Udovičić Pleština, dramaturškinja, i Goran Bulajić, dramaturg i reditelj, donio je odluku da je najbolja drama na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst, drama “Uspavani”, autora Mirjane Medojević i Ilije Đurovića.
Prva nagrada za tekst "Uspavani"
Portal AnalitikaIzvor

Nagrađeni dramski tekst “Uspavani“ savremena je priča koja na dramaturški inovativan i neuobičajen način progovara o danas i te kako aktuelnom problemu migranata u Evropi. Autori sveprisutni problem straha od različitog, drugačijeg, otvaraju poetskim jezikom kojim pričaju fantastičnu priču o dječaku koji tone u san iz kojega se ne može probuditi nakon što mu je odbijen zahtjev za azil.

Oni pri tome na duhovit način denunciraju neosjetljivost konzumerističkog društva koje se nametnulo kao ideal i mjesto sretnog života za ljudske sudbine koje se “ne uklapaju”. Struktura komada koja postavlja Didaskaliju (za apatične) u središte dramskog zbivanja dajući joj ulogu protagoniste, svojevrsnog naratora koji komentariše ali i aktivno mijenja dramski tok, pokazala se odličnim odabirom ovog autorskog dvojca. Ukratko: drama pričajući o usnulima originalno analizira javu kojoj svjedočimo.

Žiri preporučuje još dva dramska teksta.

Prvi je “Mozgu, ćao”, autorke Sandre Vujović, podnaslovljen kao Igra žanrova i u pet slika i četiri marketinška predaha. Riječ je o zanimljivom predlošku koji upravo miješajući stih i prozu, analizira britkim humorom našu savremenost te otvara mogućnost zanimljivom uprizorenju teksta kao mjuzikla.

Drugi je “Krst sa petokrakom”, autora Velizara Radonjića, dramski tekst koji sublimira unutar jedne porodice i jednog pokušaja sahrane sve boljke političkih i drugih krađa i interesa, demistifikujući vješto sav jad i čemer “trgovina” takve vrste u ovim našim tranzicijskim zemljama, koje demokratiju shvataju na doista poseban način.

Na 4. Konkursu Crnogorskog narodnog pozorište za savremeni domaći dramski tekst koji je bio otvoren do 10. marta ove godine, pristigla su 33 dramska teksta.

Autorima nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 5.000 eura, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Crnogorsko narodno pozorište ima pravo praizvedbe komada.

Nagrada će biti uručena na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1. novembra 2019. godine.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nataša
26.06.2019. 17:03

Iju? Aj, da vidimo! Jedva čekam...

0
1