Politika

Podržavamo namjeru Vlade CG da Zakonom definiše odnos između države i vjerskih zajednica

Crnogorska partija podržava namjeru Vlade Crne Gore da Zakonom o slobodi vjeroispovjesti definiše odnos između države i vjerskih zajednica i omogući svim građanima ista prava i mogućnosti u ispoljavanju svojih vjerskih osjećanja, saopšteno je iz te partije.
Podržavamo namjeru Vlade CG da Zakonom definiše odnos između države i vjerskih zajednica
Portal AnalitikaIzvor

"Odgovoran pristup nosilaca izvršne vlasti u rješavanju važnog i delikatnog pitanja pokazuje i činjenica da je prijedlog zakona, prije usvajanja u Skupštini Crne Gore, dostavljen na mišljenje Venecijanskoj komisiji", navedeno je u saopštenju. 

Glavni odbor Crnogorske partije na jučerašnjoj sjednici u Novom Sadu razmatrao je stanje u partijskoj organizaciji i situaciju unutar crnogorske zajednice u svijetlu aktuelnih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Predsjedavali su članovi Predsjedništva Dušan Žugić i Milo Milojko.

"Crnogorska partija će političke aktivnosti nastaviti u skladu sa svojim Statutom i Programom. U zadacima i načelima djelovanja koja su definisana u članu 8. Statuta CP pored ostalog se navodi:  “preuzimanje zadatka njegovanja crnogorskog jezika, kulture, vjerskog i svakog drugog identiteta”, kao i: “zaštita vjerskih sloboda vjerujućih Crnogoraca, prava na slobodno i ravnopravno djelovanje Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjernika”.

zakon

Glavni odbor usvojio je prijedlog Predsjedništva o obavezi svih opštinskih odbora da do 1. novembra završe proces revizije članstva i partijskih izbora.

"Zbog pojačanih tenzija i teškog stanja u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji, kao i loših iskustava iz bliske prošlosti, odlučeno je da se pojačaju uslovi za članstvo u CP posebno u dijelu moralne i nacionalne odgovornosti", navedeno je u saopštenju.

 Uoči proljećnih izbora na svim nivoima odluka CP sa kim će i u kojoj formi političkog saveza sarađivati zavisiće, kako je saopšteno isključivo od odnosa potencijalnih političkih partnera prema identitetskim pitanjima crnogorske zajednice i nivoa poštovanja prema državi Crnoj Gori

 Gost na sjednici Glavnog odbora je bio publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović koji je održao predavanje na temu: “Mogućnosti i značaj očuvanja jezičkog i vjerskog identiteta crnogorske zajednice u multikulturalnom ambijentu AP Vojvodine”.

Portal Analitika