Svijet

U Španiji uhapšeno deset osoba koje su finansirale Al Kaidu

Španska nacionalna policija poremetila je zločinačku organizaciju koja je finansirala terorističke snage Al Kaide, kompleksnom operacijom u kojoj je uhapšeno deset osoba i izvršeno 14 pretresa, saopštio je Europol.
U Španiji uhapšeno deset osoba koje su finansirale Al Kaidu
Portal AnalitikaIzvor

Operacija, u kojoj je učestvovalo više od 350 policajaca, obavljena je u španskim gradovima Madridu, Valensiji i Toledu, navodi se u saopštenju.

Europol je podržao španske vlasti sa tri eksperta iz Evropskog centra za borbu protiv terorizma i dva eksperta opremljena mobilnim kancelarijama i forenzčkim uređajima da pomognu u istrazi na licu mjesta.

Informacije prikupljene tokom operacije analizirane su i razmijenjene u realnom vremenu i odmah ubačene u baze podataka Europola.

Lideri kriminalne organizacije su porodični klan koji je počinio poreske prevare i krivična djela pranja novca masovnom upotrebom lažnih faktura, dobijenih nezakonitim poslom koji su godinama sprovodili.

Prihodi od njihovog ilegalnog posla poslati su u Siriju preko sistema Havala, što je omogućilo transfer novca bez fizičkog transporta gotovine, kako bi se podržale terorističke paravojne grupe Al Kaide u sirijskom regionu Idlib.

Organizacija je dio ogromne međunarodne tajne strukture, s ciljem napada na zapadni ekonomski sistem kao oblik terorizma.

Portal Analitika