Društvo

Sinđelić prebjegao u Crnu Goru i zatražio azil zbog prijetnji

Srpski državljanin Saša Aleksandar Sinđelić, svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma u oktobru 2016. godine, juče ujutro stigao je ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je rekao, više od petnaest dana stizale stalne, konkretne prijetnje da će biti ubijen - saznaje Pobjeda.
Sinđelić prebjegao u Crnu Goru i zatražio azil zbog prijetnji
PobjedaIzvor

Sinđelić je to ispričao inspektorima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, gdje je došao vidno iscrpljen i sa povredama po nogama, koje je zadobio bježeći vrletnim šumskim putevima.

Od njega je uzeta izjava u kojoj je naveo zbog čega je bio primoran da napušti Srbiju i potraži azil u Crnoj Gori.

PRITISCI

Saša Aleksandar Sinđelić je svjedok saradnik u sudskom procesu protiv četrnaest optuženih za pokušaj terorizma. Još tokom suđenja, odbrana optuženih je pokušala da ospori Sinđelićev kredibilitet, tvrdeći da je riječ o osobi koja nije pouzdana, da radi za razne strane službe i da je kompletna njegova priča o pripremi državnog udara namontirana.

Viši sud u Podgorici je, nakon višemjesečnog ispitivanja, prihvatio ključne iskaze njegovog svjedočenja, koji su potvrđeni dokazima iz istrage. Priča o sudbini Sinđelića, nakon svjedočenja, dobila je drugu dimenziju: svakodnevnih pritisaka, za koje je Sinđelić tvrdio da dolaze direktno od određenih bezbjednosnih struktura države Srbije.

U međuvremenu se pojavilo više video zapisa njegove priče o raznim pritiscima.

U audio zapisu koji su objavili marta ove godine crnogorski mediji u trajanju od 6,35 minuta, a koji Pobjeda posjeduje, Sinđelić je kazao da strahuje da će biti otet ukoliko odbije saradnju i napomenuo da će, radi vlastite zaštite, pripremiti ovjerenu izjavu advokatici koju je već kontaktirao.

U tom video zapisu svjedok saradnik potvrđuje sve ključne teze iz iskaza koji je dao pred podgoričkim Višim sudom tokom suđenja za pokušaj terorističkog napada. U tom video zapisu svjedok saradnik potvrđuje sve kljucne teze iz iskaza koji je dao pred podgoričkim Višim sudom tokom suđenja za pokušaj terorističkog napada.

Prema informacijama Pobjede, Sinđelić je bio pod cjelodnevnom prismotrom Bezbjednosno- informativne agencije (BIA) Srbije, a srpski agenti su pomno pratili sve kontakte koje ostvari, naročito sa novinarskim ekipama iz regiona.

Nedavno je i urednik Standarda Samir Rastoder bio nezakonit zaustavljen, zadržan i šikaniran više sati od srpske policije i srpske službe, samo zato što je išao da napravi intervju sa Sinđelićem.

Inace, Sinđelić je i prije toga u više navrata govorio da mu je bezbjednost ugrožena na teritoriji Srbije.

Tako je u februaru prošle godine, gostujući kod novinara Darka Šukovića u emisiji ,,Živa istina“, kazao da je u Višem sudu tokom svjedočenja iznio samo istinu i da će kada se okonča proces morati obratiti pažnju na okolinu zbog predostrožnosti, ali da ga nije strah jer je tokom postupka iznio samo činjenice

„Ja sam rekao istinu, ljudi su to vidjeli i čuli, proces je već da kažem odmakao prilično, tako da više nije od uticaja bilo što da se meni desi ili neka izmjena izjave“, kazao je Sinđelić.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika