Društvo

Tomić: Raspisan konkurs za stipendije za deficitarna zanimanja

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija za deficitarne kvalifikacije za narednu školsku godinu.
Tomić: Raspisan konkurs za stipendije za deficitarna zanimanja
Portal AnalitikaIzvor

“Biće dodijeljeno ukupno 719 stipendija i to: 300 stipendija za učenike prvog razreda stručne škole, 300 stipendija za učenike drugog razreda koji su u školskoj 2018/2019. godini dobili stipendije za deficitarne kvalifikacije; 119 stipendija za učenike trećeg razreda koji su u školskoj 2017/2018. godini dobili stipendije za deficitarne kvalifikacije”, rekao je Veljko Tomić, direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.

Pravo na učešće na konkursu mogu ostvariti učenici koji  imaju status redovnog učenika.

Stipendija učenicima se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog učenika, a dio stipendija obezbijedila je Privredna komora Crne Gore.

Kako je naglasio Tomić, deficitarne kvalifikacije koje se stipendiraju razlikuju se po opštinama, u zavisnosti od tražnje na području te opštine, a neka od zanimanja za koja su opredijeljene stipendije su: kuvar, konobar, pekar, poslastičar, kozmetičar, monter elektronske komunikacijske infrastrukture, ratar-povrtar, cvjećar, proizvođač prehrambenih proizvoda i drugi.

Za učenike prvog razreda podnošenje dokumenata školi je od 27. do 29. juna 2019. godine.

Za učenike drugog i trećeg razreda podnošenje dokumenata školi je od 24. do 29. juna 2019. godine.

Prijedlog rang liste kandidata koji su ostvarili pravo na stipendiju, objavljuje se na internet stranici Ministarstva.

Portal Analitika