Društvo

Vuković u Bloku V i VI: Novo igralište za 15 dana, uskoro rekonstrukcija Tološke šume

„Gradske službe i preduzeća su i tokom proteklih godina vrijedno radili na teritoriji Bloka V i Bloka VI, pa je samo tokom 2018. godine ovdje uloženo oko 600.000 eura. Za nekih 15 dana u blizini vrtića „Suncokrili“ ćemo dobiti novo dječje igralište, urađeno po najsavremenijim standardima. Tri ključna prioriteta za ovaj dio grada su vrtić u Bloku VI, završetak Ulice Baku i rekonstrukcija drugog dijela Tološke šume“, kazao je gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Ivan Vuković tokom razgovora sa stanovnicima mjesnih zajednica Blok V i VI.
Vuković u Bloku V i VI: Novo igralište za 15 dana, uskoro rekonstrukcija Tološke šume
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je novac za vrtić opredijeljen ranije, ali da je postojao problem sa planskom dokumentacijom koji je u međuvremenu riješen.

„U narednih nekoliko dana dobiću na potpis odluku o izgradnji objekta od opšteg interesa, odnosno pristupne saobraćajnice do budućeg vrtića, jer to nije planom bilo riješeno kako treba. Nakon revizije, bilo bi realno da do kraja godine dobijemo izvođača radova i potom za godinu i po do dvije da dobijemo novi vrtić. Završićemo i Baku ulicu, za šta je novac bio opredijeljen još prije dvije godine, ali nijesu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Da biste stekli uvid o vrijednosti projekta, reći ću vam da će Glavni grad tih 450 metara ulice, samo kada je riječ o eksproprijaciji, koštati 1.300.000 eura, a na to treba dodati i do pola miliona vrijednosti samih radova. Za potpunu rekonstrukciju drugog dijela Tološke šume smo obezbijedili donaciju jedne crnogorske kompanije, radimo na pripremi planske dokumentacije i u realizaciju tog posla ćemo ući kroz model javno-privatnog partnerstva. Što se tiče papirologije sve ćemo finalizovati u naredna dva mjeseca i do kraja godine, ako sve bude teklo po planu, na tom prostoru ćemo dobiti najljepši prostor, jednu zelenu oazu za sportske rekreativce i građane“, kazao je Vuković.

Gradonačelnik je naglasio da će problem sa atmosferskim vodama u dvorištu osnovne škole „Radojica Perović“ biti riješen do početka školske godine, kako i đaci mogli nesmetano da dolaze u školu, za šta će Glavni grad izdvojiti oko 20.000 eura.

„Gradsko preduzeće Čistoća postavilo je i u ovom dijelu grada podzemne kontejnere, jer želimo da pravilno odlaganje otpada zaživi na teritoriji Glavnog grada, kao što je to slučaj sa svim modernim evropskim metropolama. To je jedna od oblasti gdje zaostajemo i zbog toga imamo ozbiljne ekološke probleme u gradu, poput svakodnevnih intervencija vatrogasaca i radnika Deponije na mjestima gdje gore otpadne gume. Učinili smo prve korake u pravcu izgradnje postrojenja za tretman auto guma i računam da ćemo ga imati u funkciji iduće godine, radićemo na stvaranju pretpostavki da dobijemo i kompostanu za biljni otpad… Na našim ulicama je između 70 i 80 hiljada automobila i nijesmo zadovoljni stanjem životne sredine, zato se tako intenzivno bavimo „zelenim“ projektima i temama. Prvi put smo prije tri mjeseca subvencionisali građanima kupovinu bicikala, zahvaljujući čemu je 134 naših sugrađana ostvarilo pravo da kupi bicikle uz učešće Glavnog grada. Učinićemo to još jednom do kraja godine i nadam se da ćemo za tri godine zahvaljujući takvim projektima imati između 500 i 1.000 novih biciklista na ulicama Podgorice“, rekao je gradonačelnik. Putevi su ovdje uložili 180.000 eura tokom protekle četiri godine. Agencija za stanovanje 400.000 eura i oni rade veoma dobar posao sa rekonstrukcijama fasada. Samim krečenjem fasada, bez temeljne rekonstrukcije, dobili bismo kratkoročan efekat, a sa ulaganjem Agencije od 50% troškova i uz učešće skupština stanara od preostalih 50%, dobijate i vizuelni efekat i trajnije rješenje koje se isplati za tri ili četiri godine kroz račune za struju. Agencija za izgradnju i razvoj je takođe vrijedno radila na komunalnom opremanju ulica u kojima je intenzivna stanogradnja i ukupna investicija je 400.000 eura. Zahvaljujući tome dobili smo 400 metara novih  kvartovskih saobraćajnica i oko 150 parking mjesta“, kazao je Vuković.

On je pozvao građane da kroz rad mjesnih zajednica učestvuju u radu uprave Glavnog grada, jer je to najpraktičniji način za kanalisanje njihovih zahtjeva. Ističući da su Blok V i Blok VI odavno među najboljim djelovima grada za život, u kojima građani veoma brinu kako će izgledati njihova okolina, Vuković ih je uputio na projekat „Mikro 020“, kroz koji mnoge neurbanizovane kvartovske površine mogu biti pretvorene u male zelene oaze.

Gradonačelnik Vuković je govorio i o tekućem investicionom ciklusu od 200 miliona eura ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte u Glavnom gradu, među koje spadaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jugozapadna obilaznica, donjogorički bulevar, ugradnja led rasvjete, izgradnja doma za stare, bulevar prema Zeti, vrtić na Starom Aerodromu, srednja stručna škola u Golubovcima, zgrada Gradskog pozorišta, zapadna obilaznica, bulevar između Podgorice i Danilovgrada, novi bulevar u Gornjoj Gorici, bulevar prema Tuzima, rekonsturkcija starog puta ka Danilovgradu, izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, proizvodnja električne energije iz biogasa i mnogi drugi.

Gradonačelnik Vuković i njegovi saradnici iz gradske uprave tokom narednih nekoliko sedmica razgovaraće sa građanima u svim mjesnim zajednicama na teritoriji Podgorice.

Portal Analitika