Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Vučinić: Srpska crkva vrećama iznosi milione eura iz Ostroga, ulaže ih u Srbiju i Republiku Srpsku

Vučinić: Srpska crkva vrećama iznosi milione eura iz Ostroga, ulaže ih u Srbiju i Republiku Srpsku

Najava preraspodjele crkvene imovine i obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve izazvala je revolt Mitropolije crnogorske – primorske, ali i zvaničnog Beograda, koji prijete da neće dozvoliti da država ostvari svoj naum.
Vučinić: Srpska crkva vrećama iznosi milione eura iz Ostroga, ulaže ih u Srbiju i Republiku Srpsku
CdMIzvor

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, za CdM kaže da za njihovu nervozu ima više razloga.

“Srpska crkva je u neredovnim prilikama, počev od 1996. zaključno sa 2006. godinom, u vrijeme beogradske vojno-policijske okupacije Crne Gore, zloupotrebom sile, nezakonito, bez pravnoga osnova, najobičnijim upisom u katastar nepokretnosti, na sebe upisala 12 od ukupno 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, većinu od 60 manastira i od oko 600 crkava, koje su do tada bile u državnome vlasništvu”, jasan je Vučinić.

Dodaje da sada pokušavaju na svaki način da sačuvaju tu moćnu crkvenu infrastrukturu, koja je ne samo izvor kolosalnih prihoda, nego i temeljna infrastruktura za protivustavnu djelatnosti s ciljem rušenje ustavnog poretka i ponovne aneksije Crne Gore Srbiji.

“Inače, njeni klirici javno izjavljuju da je nezavisnost Crne Gore privremeno rješenje”, tvrdi on.

Vučinić napominje kako samo manastir Ostrog, najveće pravoslavno svetilište u ovom dijelu Balkana, godišnje donosi prihode koji se mjere desetinama milona eura koji se vrećama iznose iz zemlje i investiraju u republiku Srpsku i Srbiju.

“Tim sredstvima se finasira i protivistavna djelatnost Srpske crkve u Crnoj Gori. Novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti tome će se stati na kraj. Njegovim članom 62 propisano je da se sva imovina vjerskih zajednica i crkava koja je do 1918. godine izgrađene ili stečena iz državnih i narodnih sredstava upisuje na crnogorsku državu. Dakle, sva odnedavno nezakonito upisana crkvena imovina na Srpsku crkvu ponovo će se naći u državnome vlasništvu”, smatra on.

Stoga je, smatra Vučinić, taj član, i samo taj član, izazvao nervozu u beogradskim klerikalnim, političkim i naučnim krugovima.

“Jer će na temelju toga Zakona Srpska crkva izgubiti ekskluzivni status a Crnogorska će dobiti domicilni, sa svim pravnim i materijalnim konsekvencama koje iz toga proishode. I to je razlog bijesa velikosrpskih centara moći koji se ovih dana izliva na javnu scenu. Na sreću, država suvereno vlada svim instrumentima sile, a i nalazimo se pod visokom zaštitom Zapadnih sila i NATO-a, pa se ne treba bojati da može biti ugrožen ustavni poredak”, zajlučuje Vučinić.

Da podsjetimo, Srbija ja žestoko zamjerila Crnoj Gori što je najavila usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Cijelu kampanju pokrenuo je tamošnji državni vrh. Sve to je aminovao poglavar SPC, patrijarh Irinej.

Portal Analitika