Politika

DPS: Sudski savjet legalan; Opozicija: Nema legitimitet po Ustavu

Izvještaj o radu Sudskog savjeta ukazuje na spremnost da se odgovori na međunarodne standarde, ažurnost i efikasnost, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok iz opozicije poručuju da predsjednik tog tijela Mladen Vukčević nema legitimitet da brani taj dokument.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
MinaIzvor

Poslanici crnogorskog parlamenta danas raspravljaju o Godišnjem izvještaju o radu Sudskog savjeta, koji je obrazložio Vukčević.

Vukčević je kazao da su sudovi prošlu godinu počeli sa oko 40,77 hiljada predmeta, primili su novih 98 hiljada predmeta, završili 97 hiljada i ostalo je neriješeno 28,52 odsto.

Priliv je, kako je naveo, bio manji u odnosu na prethodnu izvještajnu godinu, a broj riješenih predmeta je veći za 6,89 odsto.

Prema riječima Vukčevića, prosječna opterećenost po sudiji bila je 553 predmeta.

Kada je u pitanju kvalitet rada sudova, kako je dodao, nastavljen je trend unaprjeđenja.

Vukčević je kazao da je Vrhovni sud u prošloj godini imao najveći broj predmeta u svojoj istoriji, 8.013 predmeta, što je 70 odsto više u odnosu na 2017. godinuu.

„Posmatrajući dužinu trajanja postupka, govorim o svim sudovima, 56 odsto predmeta je riješeno do tri mjeseca, 14 odsto do šest mjeseci, osam odsto do devet mjeseci, 8,72 odsto do godinu, a u 12,06 predmeta postupak je trajao duže od godinu“, precizirao je on.

Vukčević je kazao da je u središtu rada Sudskog savjeta bila odgovornost sudija, i u tom cilju unaprijedili su rad Komisije za etički kodeks sudija i Disciplinske komisije.

On je rekao da su nastavili brojne međunarodne aktivnosti, kao što su saradnja u okviru Evropske mreže sudskih savjeta, ali i saradnja na drugim projektima.

Posebno su ponosni na izgradnju stambenih jedinica za one koji rade u sudstvu, i dodao da će sa tim projektom nastaviti i u sudovima van Podgorice

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da se na osnovu Izvještaja o radu Sudskog savjeta može zaključiti da je u prošloj godini crnogorsko pravosuđe bilo na putu dosljedne primjene ustavnih i zakonskih ovlašćenja.

„Crnogorsko pravosuđe pokazuje spremnst da u narednom periodu odgovori na mjerila međunarodnih standarda, u smislu ažurnosti i efikasnosti u radu“, rekao je on.

Vuletić smatra da je uložen izuzetan napor, stručan i kvaliteten rad na izradi Izvještaja.

Komentarišući legitimitet rada Sudskog savjeta, on je naveo da da je sve legalno, legitimno i sve funkcioniše u duhu Ustava i zakona.

„Pred crnogorskim sudovima i dalje stoje značajne obaveze u ispunjavanju mjera iz Akcionog plana za poglavlja 23 i 24“, dodao je Vuletić.

On smatra da je u izvještajnom periodu potvrđena visoka efikasnost, kvalitet, transparentnost u radu Sudskog savjeta i ukupnog sudskog sistema.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović kazala je da Vukčević nema legitimitet da brani izvještaj o radu Sudskog savjeta, zato što to tijelo nema legitimitet.

„Niste krivi vi gospodine Vukčeviću, nego parlament koji je izglasao zakon kojim je vama to dozvoljeno. Mene obavezuje Ustav ove države. Mišljenje Venecijanske komisije me ne obavezuje“, naglasila je ona.

Vuksanović je objasnila da prema Ustavu Crne Gore, kao najvišem pravnom aktu, mandat Sudskom savjetu je prestao.

Ona je istakla da mandat Sudskom savjetu traje četiri godine i da je on mogao biti produžen jedino u slučaju da se mijenjao Ustav Crne Gore.

„Zakoni i Ustav su tu da bi se poštovali“, naglasila je Vuksanović.

Prema riječima Vuksanović, nema legitimiteta, niti legaliteta za treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na tu funkciju.

„Jesu li ovo privatizovane funkcije u državi? Je li funkcija predsjednika Vrhovnog suda i ostale privatizovana?“, pitala je ona.

Ona smatra da je takvo tumačenje normi urušavanje legaliteta i legitimiteta institucija, smijanje u lice pravnoj nauci i totalno degradiranje pravne struke i profesije

„Ovo je udar na Ustav, zakon i institucije“, naglasila je Vuksanvić.

Poslanik Demokratskog frona (DF) Milutin Đukanović kazao je da se poslanički klub tog političkog saveza u srijedu obratio predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću sa inicijativom da na sjednicu budu pozvani Medenica, predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović i predsjednici Višeg suda u Podgorici i Bijelom Polju Boris Savić i Milan Smolović.

Oni ne prisustvuju današnjoj sjednici.

Đukanović je rekao da danas ne raspravljaju samo o izvještaju o radu Sudskog savjeta, nego o stanju sudstva u Crnoj Gori.

„Neprimjereno je da današnjoj sjednici ne prisustvuju predsjednici tih sudova. Kad će i kome oni podnijeti neki izvještaj, kad će poslanici moći da se suoče sa nosiocima najviših sudskih funkcija, ako ne danas“, naveo je on.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da je u srijedu „krnji, neustavni i nezakoniti Sudski savjet izveo državni udar predlažući Medenicu na funkciju predsjednika Vrhovnog suda, suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore.

„Sudski savjet je podružnica DPS-a za izvođenje državnih udara. Tim predlogom Sudskog savjeta najavljeno je opelo crnogorskom pravosuđu", rekao je on.

Knežević je naveo da je Vukčević, kao, kako je naveo, nelegitimno izabran predsjednik Sudskog savjeta, ustanovio „revolucionarne sudove protiv DF-a, da bi zabranili taj savez, lidere DF-a poslali u zatvor“.

„Vjerovatno ćemo predložiti model u kojem ćemo vratiti čitav izbor Sudskog savjeta i sudija u parlament, u kombinaciji modela da od sada Sudski savjet biraju sudije, eminentni pravnici“, kazao je on.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, komentarišući legitimitet članova Sudskog savjeta, kazao je da je u julu prošle godine pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti produženja mandata, ali se taj Sud od tada, kako je naveo, nije pozabavio tom problematikom.

„Kao što vidite, institucije neće da reaguju. Gospodine Vukčeviću, vi da podnesete ostavku, otvorili bi Pandorinu kutiju“, naveo je on.

Damjanović je dodao da je jedina presuda u prošloj godini, a koja se odnosi na povredu etičkog kodeksa sramna, jer je u pitanju je „dobar, nekorumpiran i pošten sudija, čija imovina je minimalna u odnosu na neke ostale“.

„Bilans rada Sudskog savjeta za godinu je da nema disciplinske odgovornosti nijednog sudje i jedno narušavanje etičkog kodeksa, od 15 podnijetih prijava, i to za najboljeg sudiju u Kotoru“, kazao je on.

Damjanović je pozvao državne organe da „proprate malo“ kako pojedine sudije imaju veliku imovinu, a neki od njih čak ni stanove.

„Ja moram sumnjati u koruociju. Nije dobro stanje u pravosuđu“, naglasio je on.

Damjanović smatra da bi ostavka Vukčevića natjerala poslanike da se dogovore u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta.

„Vi povučite potez, natjerajte ovu parlamentarnu većinu, ovu tugu od parlamenta da odradi svoj posao, da se dogovore“, zaključio je Damjanović.

Portal Analitika