Politika

Damjanović: SEEIIST Projekat je u sigurnim rukama

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, danas je u Vili Gorica predstavila trenutni status regionalnog projekta uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), kao i predstojeće korake koji su ključni za dalji razvoj projekta.
Damjanović: SEEIIST Projekat je u sigurnim rukama
Portal AnalitikaIzvor

Radnom doručku su prisustvovali ambasadori i njihovi predstavnici potencijalnih potpisnica Memoranduma o okviru saradnje za SEEIIST i iz država članica Berlinskog procesa.

Ministarka Damjanović upoznala je ambasadore da projekat sada ulazi u sljedeću fazu realizacije, tzv. Fazu izrade Studije dizajna, zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci od strane Direktorata za istraživanja i inovacije Evropske komisije (DG RTD).

Takođe, ukazala je da, kada je u pitanju naučno-tehnički aspekt, SEEIIST Projekat je u sigurnim rukama, jer su renomirane međunarodne institucije, CERN u Ženevi i GSI-FAIR u Darmštadtu, dali jaku podršku tako što su ponudili da se upravo ova važna faza projekta realizuje u ovim institucijama, a do određivanja lokacije.

 

sanja-damjanovic-2

 

Međutim, da li će SEEIIST Projekat, koji će biti i tehnološki napredniji u odnosu na postojeće mašine u svijetu,  biti uspostavljen u ovom regionu zavisi isključivo od političke posvećenosti i podrške Regiona, ali i podrške Evropske komisije, kao i generalno država članica EU.

U tom smislu, Upravni odbor SEEIIST projekta pripremio je Nacrt Memoranduma o okviru saradnje, koji je uz učešće predstavnika ministarstava vanjskih poslova harmonizovan na Radnom sastanku održanom početkom marta 2019. godine u Podgorici.

Prijedlog je da se navadeni Memorandum potpiše na nivou premijera, a postoji inicijativa da potpisivanje bude upriličeno tokom Samita Berlinskog procesa, koji će biti održan početkom jula 2019. godine.

Damjanović je iskoristila priliku da sve prisutne pozove da prisustvuju događaju na visokom nivou, koji Ministarstvo nauke organizuje 18. septembra 2019. godine u Budvi, a  povodom početka Faze Studije dizajna. Događaj će svojim prisustvom uveličati i Evropski komesar za nauku i inovacije, g-din Karlos Moedas.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slika
11.06.2019. 15:26

Status: no status.

0
1