Društvo

Nuhodžić: Crna Gora napreduje u standardima Šengena

Crna Gora ostvaruje napredak u standardima Šengena koji se odnose na usklađivanje pravnog okvira, infrastrukturu i informaciono-komunikacione sisteme, a naročitu pažnju posvećujemo edukaciji i jačanju kadrovskih kapaciteta granične policije kazao je ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić tokom posjete najfrekventnijeg graničnog prelaza Obrežje na granici sa Hrvatskom.
Foto: gov.me
Foto: gov.me
Portal AnalitikaIzvor

Posjeta je bila prilika da se crnogorska delegacija upozna sa bližim procedurama koje se sprovode u okviru graničnih provjera u skladu sa šengenskim standardima, s obzirom na to da je Slovenija prije više od decenije postala dio šengenskog prostora.

Slovenačke kolege prezentovale su način rada na graničnom prelazu, koji je ujedno i spoljna granica šengenskog prostora, a tokom obilaska crnogorska delegacija se detaljno upoznala i sa opremom za prvu i drugu liniju provjere i infrastrukturnim rješenjima koja su propisana EU šengenskim katalogom.

Nuhodžić se zahvalio na ekspertskoj pomoći i pohvalio saradnju sa Republikom Slovenijom tokom realizacije tvining projekta  „Podrška uspostavljanju pravne tekovine Šengena“, u okviru kojeg je izrađen Šengenski akcioni plan, koji je Vlada usvojila 2017. godine.

Portal Analitika