Zdravlje

Čokolada i povrće su nam saveznici u borbi protiv demencije

Šta ako biste mogli da pomognete mozgu da ostane zdrav tako što ćete jesti prave namirnice? Pa, dobre vijesti su da možete, a evo i kako.
Čokolada i povrće su nam saveznici u borbi protiv demencije
BBCIzvor

Da li znate kojih sedam namirnica može da pomogne u sprječavanju demencije? 

Ovu bolest, koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim veštinama, ima oko 50 miliona ljudi, a gotovo 10 miliona novih slučajeva se dijagnostifikuje svake godine, kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Posljednja istraživanja ukazuju da bi ishrana mogla da bude ključan faktor u održavanju mozga zdravim i zaustavljanju demencije. Ipak, postoji samo nekoliko studija zasnovanih na dokazima koji povezuju hranu sa ovom bolešću. 

Crno vino, kafa, čokolada, pa čak i šampanjac našli su se u novinskim naslovima kao "čudesna hrana protiv demencije" u proteklih nekoliko godina. 

Ali, ima li istine u ovim tvrdnjama? 

Novinarka BBC Šila Dilon je razgovarala sa stručnjacima u ovoj oblasti i podijelila njihova saznanja. 

Izostavlja se da vam hrana može biti saveznik - uprkos tome što nema magičnih sastojaka, zdrava ishrana u mediteranskom stilu ima najpozitivnije efekte na vaše tijelo i um. 

1. Morski vitamini

Jedan ili više ribljih obroka nedjeljno se čini značajno korisnim. 

2. Dobre bobice

Jagode i borovnice sadrže različite elemente anti-oksidanata za koje se pokazalo da usporavaju razvoj kognitivne degeneracije. 

3. Orah voćka čudnovata

Smatra se da svega 30 miligrama orašastih plodova dnevno pomaže u borbi protiv demencije - kao i da su sjajan izvor proteina, minerala i vlakana. 

Isto važi i za žitarice kao što su zob, kukuruz, smeđi pirinač, raž i proso. 

4. Jedite zeleniš

Spanać - zapravo, i bilo koji zeleniš - može da uspori kognitivna oštećenja. Popaj je, očigledno, znao neku tajnu. 

5. Budite zdravi

Uzorak ispitanika sa blagim kognitivnim oštećenjem, uzimanjem vitamina B, pokazao je ohrabrujuće rezulate. 

6. Kakao

Smatra se da kakao ima neuroprotektivno dejstvo - drugim riječima, može imati sposobnost da spasi, oporavi ili regeneriše ćelije, strukturu i funkciju nervnog sistema. 

Ali, nemojte da pretjerujete. Ako ste ljubitelj čokolade, probajte da se držite proizvoda koje imaju visok nivo kakaoa, ali nizak nivo šećera. 

7. Avokado

Avokado - pored toga što je popularna zdrava hrana ovog vremena - takođe ima visok nivo masnoća za koje se zna da su zdrave za mozak.

Dakle, sada znate sve. 

Nije posebno teško nabaviti ni jednu od ovih namirnica niti pronaći adekvatnu zamjenu koja uspijeva u vašoj zemlji. 

I ne zaboravite - ova namirnice nije dobra samo za vaše kognitivne vještine - već sve one imaju ogromne koristi za zdravlje koje prevazilaze mozak. 

Plus, sada znate da možete da jedete kvalitetnu čokoladu bez najmanjeg osjećaja krivice!

Portal Analitika