Društvo

Rođendan britanske kraljice proslavljen u Podgorici (FOTO)

Britanska ambasada u Podgorici organizovala je večeras proslavu 93. rođendana kraljice Elizabete, koji se slavi kao nacionalni praznik Ujedinjenog Kraljevstva.
Rođendan britanske kraljice proslavljen u Podgorici (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ambasade, ambasadorka Alison Kemp je dočekala goste iz politike, biznisa, diplomatskog kora, odbrane, nevladinog sektora, medija, akademike, umjetnike, i stipendiste Čivning programa britanske vlade.

Kemp se osvrnula na desetogodišnjicu od formalnog otvaranja ambasade u Ulcinjskoj ulici u Podgorici.

Ona je, u prisustvu predsjednika Vlade Duška Markovića, govorila i o saradnji sa Crnom Gorom i naglasila da je prethodnu deceniju je obilježio intenzivan razvoj odnosa dvije države.

Prema njenim riječima, zajednički rad se nastavlja do danas.

0506ambasadavbproslava2

„I uključuje blisku saradnju sa crnogorskom carinom i policijom u borbi protiv organizovanog kriminala, podršku u pripremi novog građanskog zakonika, 130 godina nakon usvajanja građanskog zakonika Valtazara Bogišića i saradnju sa crnogorskom vojskom pod okriljem NATO-a, EU i mirovnih operacija UN-a u nekim od najkritičnijih djelova svijeta“, navela je Kemp.

Ona je kazala da Ujedinjeno Kraljevstvo nije samo prijatelj, saveznik i partner Crnoj Gori.

0506alisonkemp

„Povezuje nas i to što smo Evropljani. Mi smo ponosni na naše odnose sa Evropom, na zajedničku istoriju, kulturu i geografiju. U oktobru prošle godine, njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta je govorila o našim trajnim odnosima, koji oblikuju zajedničke vrijednosti, interese i budućnost“, rekla je Kemp.

Upravo to će, kako je kazala, biti „naš najdragocjeniji oslonac i sredstvo u procesu definisanja novog partnerstva sa Evropom“.

0506ambasadavbproslava1

„Odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore su potvrda te posvećenosti. Kao što znate, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Crnu Goru na putu reformi ka Evropskoj uniji. Kada se osvrnem na ostvarenja Crne Gore u prethodnih deset godina, i na razvoj naših odnosa u tom periodu, sa uzbuđenjem iščekujem sve što nas čeka u narednih deset godina“, dodala je Kemp.

0506ambasadavbproslava4

Kako su kazali iz Ambasade, službene proslave koje obilježavaju rođendan britanskih kraljeva i kraljica su se često održavale na dan koji nije njihov pravi rođendan.

„Kraljica Elizabeta je rođena u aprilu, ali se njen rođendan javno proslavlja u junu“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika