Politika

Lungesku: Članstvo dobro za državu, za region i Alijansu

 Crna Gora je pouzdan saveznik evroatlantske sigurnosti, a istovremeno, Crna Gora ima koristi od čvrstih sigurnosnih garancija koje dolaze sa članstvom u NATO, kazala je za Pobjedu portparolka ovog saveza Oana Lungesku. 
Lungesku: Članstvo dobro za državu, za region i Alijansu
PobjedaIzvor

Crna Gora danas obilježava drugu godišnjicu članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Naša zemlja je formalno postala 29. članica NATO-a 5. juna 2017. godine, činom predaje Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Država, depozitaru tog sporazuma.

Lungesku ističe da je Crna Gora dugogodišnji saveznik NATO i pouzdani saradnik za evroatlantsku sigurnost.

- Prvo je to bila kao partner, a od 2017. kao punopravna članica NATO. Kroz svoj doprinos NATO misiji obuke u Avganistanu i Fondu avganistanske nacionalne armije, Crna Gora pomaže u sprečavanju da Avganistan ponovo postane sigurno utočište za međunarodni terorizam. Crna Gora takođe pomaže u izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu u okviru naše misije KFOR-a na Kosovu i planira da pošalje svoje osoblje u našu misiju obuke u Iraku - kazala je Pobjedi Lungesku.

Portparolka NATO ističe da je Crna Gora takođe iznijela jasan plan da potroši dva odsto BDP-a na odbranu, što je ujedno i ključni saveznički dogovor sa samita u Velsu 2014. godine. - Dakle, Crna Gora je cijenjena i posvećena NATO saveznica, a u isto vrijeme, Crna Gora ima koristi od čvrstih sigurnosnih garancija koje dolaze sa članstvom u ovom savezu - rekla je Lungesku.

Na primjer, Air policing misija NATO-a - koju trenutno sprovode Italija i Grčka - obezbjeđuje bezbjednost vazdušnog prostora Crne Gore, dodaje Lungesku. Podsjeća da u Crnoj Gori postoji Povjerilački fond (NATO Trust Fund) koji pomaže da se uništi više od 400 tona viška municije.

- Bezbjednost je temelj prosperiteta, a stabilnost koju je stvorilo članstvo u NATO-u doprinijela je crnogorskoj ekonomiji. Otkako se zemlja pridružila NATO-u 2017. godine, strane investicije iz savezničkih zemalja su se udvostručile.

Dakle, članstvo u savezu bilo je dobro za Crnu Goru, dobro za cijeli region i dobro za NATO - zaključila je Lungesku. Od 5. juna prošle godine nad nebom Crne Gore sprovodi se NATO Air Policing zaštita vazdušnog prostora. Crnogorsko nebo štite borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke.

Portal Analitika