Zdravlje

Sindrom izgaranja na poslu i zvanično na popisu SZO

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti uvrstila je i “sindrom izgaranja na radnom mjestu”, koji će zdravstveni radnici od sada moći da dijagnostifikuju kao medicinski poremećaj povezan s poslom koji pojedinac obavlja, preneo je N1.
Ilustracija: Bustle
Ilustracija: Bustle
Nedeljnik/N1Izvor

Pojam i njegovo objašnjenje nalaze se u odjeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili s nezaposlenošću.

Svjetska zdravstvena organizacija “burnout syndrome” opisuje kao stanje prouzrokovano hroničnim stresom na poslu. Odluka je postala zvanična prošle nedjelje, pošto je godinu dana razmatrana kao opcija.

Neki od glavnih simptoma izgaranja su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s varenjem, visok krvni pritisak, dekoncentrisanost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna efikasnost.

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima i nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode.

Znak za alarm je i ako osoba ne uspijeva da se opusti ni na godišinjem odmoru.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posljedicama ističu da bi simptom izgaranja na radnom mjestu trebalo uočiti na vrijeme kako bi se posljedice pravovremeno spriječile.

Portal Analitika