Svijet

EU: Moguće odlaganje odluke o sezonskom računanju vremena

Svaki Evropljanin koji se ponadao završetku rasparve o tome treba li svakih pola godine pomaknuti jedan sat unaprijed ili unazad, moraće ostati strpljiv.
EU: Moguće odlaganje odluke o sezonskom računanju vremena
HinaIzvor

Većina zemalja članica EU-a treba dodatno vrijeme kako bi provela u praksu izmjene pomicanja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsjedništvo Vijećem EU-a, javila je u subotu njemačka medijska grupa Funke.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promjena za 2021. Tada zemlje članice trebaju odlučiti hoće li izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Države članice ostaju nesuglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu.

Rasprava iduće sedmice

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usaglašeni pristup problemu kako bi se spriječila "šarolikost vremenskih zona" te osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsjedništva.

Peter Almajer, njemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi izbjeći "vremenska ostrva" te dodao kako trebaju postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon ljetne pauze", javlja agencija DPA.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine, nakon pregovora s Evropskim parlamentom.

Portal Analitika