Region

KFOR-a: Juče malo tenzija, svi sve znali, mi se ne miješamo...

 Portparol KFOR-a kaže da je jučerašnja akcija specijalnih jedinica kosovske policije regularna, a da su u stvari najveća prijetnja miru političari i mediji.
KFOR-a: Juče malo tenzija, svi sve znali, mi se ne miješamo...
B92, TV PrvaIzvor

Na pitanje kakva je jutros situacija na Kosovu, Vićenso Graso kaže da je pod pod kontrolom. „Juče je bilo malo tenzija, ali na svu sreću one su ostale na izolovanim lokacijama i završene su tokom dana, tako da moram da kažem da je mirno“, kazao je on, tokom uključenja u Jutarnji program TV Prve.

Upitan uz čiju dozvolu su specijalne snake Kosova upale na jsever Kosova i na brutalan način sprovodile nasilje nad Srbima, Graso kaže da je ono što se dogodilo juče policijska operacija, izvedena nakon izdavanja naloga za hapšenje od strane kosovskog tužilaštva.

„Operacija je sprovedena u više opština, uključujuči i opštine na sjeveru. Što se tiče odobrenja, kosovska policija snosi potpunu odgovornost za sprovođenje vladavine prava. I kada sprovode te dužnosti oni to rade bez dodatne dozvole“, objašnjava portparol komande KFOR-a.

Upitan da li je istina da su mađarski pripadnici KFOR-a htjeli da reaguju kada su videli kako kosovski specijalci postupaju s lokalnim stanovnišštvom, Graso kaže da ta informacija nije u potpunosti tačna.

„To se nije desilo. Mađarski bataljon je deo KFOR-a i nije došlo do pokušaja intervencije bez odobrenja KFOR-a. Oni su bili spremni da intervenišu, ali nisu pokušali da intervenišu“, objasnio je Graso.

Na konstataciju da se iz jučerašnjih snimaka moglo zaključiti da je KFOR, koji je stajao iza pripadnika specijalnih jedinica, a ne između njih i naroda, čuvao leđe specijalcima, Graso ponavlja da su pripadnici KFOR-a pratili situaciju i da se nisu miješali jučerašnje akcije jer nemaju veze sa mandatom KFOR-a.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća pijretnja po mir i stabilnost je izazvana retorikom koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju“, smatra Graso.

 

Portal Analitika