Društvo

Dedović nosio Nikšić u srcu

Aleksandar Šime Dedović nosio je Nikšić u srcu gdje god da je išao, a Nikšić je volio njegovu osobenost, kazao je predsjednik nikšićke Skupštine Radivoje Nikčević, na Komemorativnoj sjednici podovom smrti Dedovića.
Dedović nosio Nikšić u srcu
MinaIzvor

Povodom smrti Dedovića, izvršnog direktora Nevladine organizacije Alfa Centar, danas je u zgradi „Zahumlja” i Nikšiću održana Komemorativna sjednica.

Nikčević je, kako prenosi portal Onogošet, istakao da je Dedović kao perjanica civilnog sektora u Nikšiću bio jedan od najglasnijih zagovornika razvoja NVO sektora i njegovog doprinosa demokratizaciji i važnim procesima u crnogorskom društvu.

„Posebno smo ponosni na njegov posljednji projekat koji je realizova u saradnji sa Opštinom Nikšić „Iz Nikšića s ljubavlju“, koji je imao za cilj promociju turističkih kulturnih i turističkih potencijala našeg grada. Njegove sada već čuvene razglednice i zbirka poezije ostaće trajna uspomena na Šima i njegovu ljubav prema Nikšiću“, kazao je Nikčević.

Direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane, Mihailo Volkov, kazao je da se danas opraštamo od nesvakidašnjeg čovjeka, koga će pamtiti i Nikšić i Crna Gora.

"Prerano je otrgnut od svoje porodice, od društva i posla kojem je posvetio cijelog sebe. Završen je jedan sadržajan i bogat život. Ovaj svijet je ostao bez čovjeka koji je voj kratki životni vijek posvetio humanitarnom radu, i koji je dao doprinos u izgradnji naše Crne Gore“, naveo je Volkov.

Radoje Mijušković ispred “Alfa centra” kazao je da je Dedovićeva karijera počela je u američkom komitetu za izbjeglice, zatim u Komesarijatu za izbjeglice Vlade Crne Gore, da bi 2001. godine otišao u Irak u sklopu misije američke vojske, gdje je i stekao čin podoficira. 

Mijušković je kazao da je Dedović, stečeno iskustvo i znanje uobličio u svoju ideju i san o ALFA Centru, koji je počeo 2006.godine i koji i dalje živi. 

"Za ovih trinaest godina, borbe i zadovoljstva, kako nam je često govorio, ostavio je neizbrisiv trag kada je u pitanju unapredjenjesektora bezbjednosti, odbrane i vojske, i dao ogroman doprinos evroatlantskim integracijama Crne Gore o kojima je prvi počeo da govori", kazao je Mijušković.

On je poručio da će da će se držati onoga čemu ih Dedović naučio, i da će ALFA Centar nastaviti da razvija ideje za koje je Dedović živio.
 

Portal Analitika