Društvo

Nova saslušanja zbog nezakonitog upisa Crkve Svetog Georgija u vlasništvo SPC

Osnovno državno tužilaštvo još nije donijelo odluku u slučaju krivične prijave mještana sela Dubrovsko, nadomak Šavnika, koju su podnijeli zbog nezakonitog upisa seoske Crkve Svetog Georgija u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Foto: Dan
Foto: Dan
Portal AnalitikaIzvor

- Iz prikupljenih obavještenja Odjeljenja bezbjednosti Šavnik se nijesu do kraja rasvijetlile okolnosti cijelog događaja, zbog čega je neophodno sprovesti još neke izviđajne radnje (saslušanje određenih lica i dr.) kako bi se mogla donijeti zakonita odluka po prijavi – odgovorio je Pobjedi rukovodilac ovog tužilaštva Milivoje Tomčić.

Mještani sela Dubrovsko 5. marta podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv S. S. i S. P. - službenih lica Uprave za nekretnine (članova komisije za izlaganje KO Dubrovsko - Šavnik) i drugih zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje službene isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Prijava je uslijedila nakon što su mještani saznali da je njihova crkva, kao i okolno zemljište, ispisana iz državnog vlasništva i upisana na eparhiju Budimljansko-nikšićku 28. marta prošle godine.

Na konferenciji za novinare saopštili su da se crkva do prošle godine vodila u katastarskim knjigama kao dobro sela, te da su je kroz istoriju obnavljali i održavali njihovi preci. Crkva je, kako su saopštili, prepisana u vlasništvo SPC na osnovu šematizma Srpske pravoslavne crkve iz 1924. godine.

Istakli su i da šematizam ne može biti dokument kojim bi se potvrdilo imovinsko pravo, odnosno vlasništvo, nad bilo kojim crkvenim objektom.

- Niko od nas ne želi da proćera srpske popove iz Drobnjaka. Srpska pravoslavna crkva u Drobnjaku ima određeni broj vjernika i oni imaju apsolutno pravo da im služe njihovi sveštenici. Radi se isključivo o imovini koja pripada našem narodu i koja mora biti vraćena. Način na koji je Srpska pravoslavna crkva prisvojila Crkvu Svetog Đorđija u Dubrovsku predstavlja najobičniju i najpodliju otimačinu – rekli su oni tada.

Šavnička policija, po nalogu tužioca, saslušala je paroha SPC Dražena Ristića i sprovela ostale radnje koje je tužilac tražio, nakon čega je, polovinom marta, spise proslijedila pljevaljskom tužilaštvu.

U okviru istrage saslušani su, kako je Pobjedi ranije saopšteno iz policije, službenici u Upravi za nekretnine - S. S. i S. P. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori uspjela je, zahvaljujući činovnicima Uprave za nekretnine, da skoro sve crkvene objekte i imovinu crnogorskih crkava i manastira prepiše u svoje vlasništvo. Za to nikada niko nije odgovarao.

Portal Analitika