Društvo

Daleko od matice ali s maticom u srcu

U subotu je u Luksemburgu održana proslava povodom  21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore, jednog od važnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore, dana na koji smo svi mi, kojima je Crna Gora u srcu, posebno ponosni i sa velikom ljubavlju ga se rado sjećamo, saopšteno je iz udruženja “MonteKöln”.
Daleko od matice ali s maticom u srcu
Portal AnalitikaIzvor
“Dan kog se i moramo sjećati i koji moramo obilježavati, kako bismo prvenstveno proslavili taj naš veliki zajednički uspjeh, uz to i da bismo spriječili mogućnost da se zaborave godine provedene u nepravdi načinjenoj prema nama i tom veoma teškom periodu, koji je trajao skoro jedan vijek”, navela je predsjednica udruženja Emira Ličina.

Centralnu proslavu su organizovla udruženja iz tri zemlje, Luksemburga, Njemačke i Belgije.
Organizator proslave, već 13 godina za redom je udruženje Luksemburg- Crna Gora. Saradnici u zadnje tri godine u organizaciji ovog događaja  su : Crnogorsko njemačko udruženje MonteKöln iz Njemačke, udruženje crnogorsko - belgijskog prijateljstva iz Belgije, udruženja iz Luksemburga  Zavičajni klub Bihor, BD Fond i  Kosovsko bošnjačko društvo Vitomirica.

proslava1Proslavi su prisustvovali ministar inostranih poslova velikog vojvođstva Luksemburga Žan Aselborn, poslanik Nikolas Šmit, gradonačelnik grada Rumelanža Henri Haine i ostali.

"Naši visoki zvaničnici, predstavnici države iz Crne Gore su kao i uvijek bili uz nas i pružili nam podršku. Prisustvovali su, ambasador Crne Gore u Belgiji Vladimir Radulović, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić, iz Crne Gore Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić, ministar saobraćaja Osman Nurković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, gradonačelnik Podgorice  Ivan Vuković, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i ostali. Proslavi je prisustvovalo više od 700 zvanica, iz Luksemburga, Njemačke i Belgije". objasnila je Ličina.

Za muzički dio programa bila je zadužena legenda naše narodne muzike Branka Šćepanović i Haris Šabotić, program su upotpunili mališani kulturno umjetničkog društva "Evropa" iz Luksembura.

Domaćini i organizatori su vodili računa o svemu, pa je u okviru proslave upriličen i iftar za sve one koji su u postu mjeseca Ramazana.
Trud koji smo uložili rezultirao je zadovoljstvom svih prisutnih. Posebna noć za pamćenje, posebna proslava Dana nezavisnosti daleko od matice ali s maticom u srcu.

“Zahvaljujemo se udruženju Luksemburg Crna Gora na dosadašnjoj saradnji u želji da i dalje nastave ovim tempom, a da njihov trud, rad i napori koji ulažu na očuvanju i promociji tradicionalnih vrijednosti koje Crna Gora baštini bude primjer Svima ostalima koji su se u skorije vrijeme ili će se tek aktivirati u radu sa dijsporom.
Ponosni na ovu saradnju koja zaista može biti primjer, ne samo uspješne organizacije već prije svega koliko možemo kada ujedinimo snage. Koristimo priliku da svima čestitamo 21. maj, kako u dijaspori tako i u našoj jedinoj domovini Crnoj Gori, ovog puta na jedan zreliji način, do sada smo govorili "NEK JE VJEČNA CRNA GORA", od sada  VJEČNA JE CRNA GORA”, zaključila je Ličina.

 

Portal Analitika