Društvo

MANS: Jovanić štiti nezakonje stečajnog upravnika Solane

Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda Crne Gore, odbio je pritužbu NVO MANS kojom je traženo da se preduzmu mjere protiv stečajnog upravnika Solane „Bajo Sekulić“ Žarka Ostojića, stoji u saopštenju ove nevladine organizacije.
MANS: Jovanić štiti nezakonje stečajnog upravnika Solane
Portal AnalitikaIzvor

MANS je pritužbu podnio, kako kažu, zbog Ostojićevog pokušaja da rasproda državnu zemlju koju je koristilo ulcinjsko preduzeće. Oni su zbog sumnje da je takvim postupkom i nevršenjem svoje dužnosti zloupotrijebio službeni položaj danas podnijeli krivičnu prijavu i protiv Jovanića.

„MANS je polovinom aprila od Jovanića zahtijevala da preduzme zakonom propisane mjere protiv stečajnog upravnika zbog oglašavanja prodaje imovine Solane, uključujući i više od 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na koje ulcinjsko preduzeće polaže pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine“, kazali su iz MANS-a.

Takođe, dodali su, predsjedniku Privrednog suda sugerisano je da, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, razmotri i podnošenje krivične prijave protiv Ostojića.

Jovanić je, kako navode iz MANS-a, u šturom odgovoru na pritužbu naveo da je „pribavio izjašnjenja postupajućeg sudije i upravnika“ u vezi sa predmetnom temom, i da je „brižljivom ocjenom dostavljenih izjašnjenja“ zaključio da je stečajni upravnik postupao u skladu sa zakonom, te da nema elemenata za pokretanje postupka.

„Kakve su sadržine bila izjašnjenja stečajnog upravnika, a na koji način i u kojoj mjeri je Jovanić ista analizirao i cijenio, ostaje nepoznato“, istakli su.

Sa druge strane, dodali su, ovakvim (ne)postupanjem Jovanić je u svoju i zaštitu institucije kojom rukovodi stavio očigledno nezakonje koje, kako kažu, sprovodi stečajni upravnik Ostojić, i koje će, ako se dovede do kraja, proizvesti neprocjenjivu štetu po javni interes.

„Zbog svega toga, ranije podnešenom krivičnom prijavom protiv stečajnog upravnika i drugih lica iz državne uprave sada je obuhvaćen i predsjednik Privrednog suda“, naglasili su iz MANS-a.

Iz MANS-a podsjećaju, da su četiri nevladine organizacije u aprilu ove godine podnijele krivičnu prijavu protiv Žarka Ostojića, ali i protiv odgovornih lica Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, zato što je Ostojić 11. marta raspisao 15. po redu tender za prodaju imovine Solane, pri čemu je na prodaju oglasio i državnu zemlju koju je Solana imala pravo da koristi samo dok je proizvodila so.

To pravo, podsjećaju, prestalo je po proglašenju stečaja u kompaniji, s obzirom da ista više ne proizvodi so.

Ipak, dodali su, državni katastar još uvijek ne upisuje ko je stvarni vlasnik zemljišta, a postupak oko tog pitanja i dalje traje..

Ono što je nesporno, navode iz MANS-a, jeste da Solana nikad nije ni bila vlasnik zemljišta, već samo korisnik, a pravo na to polagali su na osnovu eksploatacije soli – kojom se više ne bave.

Prostor Solane je, istakli su, sa relevantnih domaćih i međunarodnih adresa odavno prepoznat kao ekstremno vrijedan iz razloga što predstavlja utočište za veliki broj rijetkih vrsta ptica, ali i drugih biljnih i životinjskih vrsta, a tome u prilog govori i činjenica da traje proces proglašenja istog za zaštićeno područje i park prirode.

„Međutim, ono što eksperti sa više adresa jasno vide i pokušavaju da zaštite vrlo lako može biti obesmišljeno postupanjem nadležnih državnih institucija, uključujući i Privredni sud Crne Gore, koji se ovim postupkom jasno svrstao na stranu privatnih vlasnika preduzeća i njihovog profita“, zaključili su iz MANS-a.

Portal Analitika