Društvo

Živjeti sa sviješću o bezbjednosti saobraćaja

Druga Globalna UN nedjelja bezbjednosti saobraćaja na putevima traje od 6. do 12. maja i posvećena je sigurnosti pješaka u saobraćaju.
Živjeti sa sviješću o bezbjednosti saobraćaja
Portal AnalitikaIzvor

Iz NVO Alfa centar poručuju da i dalje kao društvo, živimo u uvjerenju da se saobraćajne nesreće događaju isključivo drugima.

“Pitanje saobraćajne bezbjednosti je tema koja veoma kratkotrajno i nepodnošljivo tiho okuplja našu pažnju samo onoliko koliko traje novinska vijest o tragičnoj nesreći i žrtvama”, poručuju iz Alfa centra.

U Crnoj Gori nažalost stradaju sve kategorije učesnika u saobraćaju.

“U javnosti se uglavnom komentarišu pojedinačni slučajevi i pažnja usmjerava na razloge nastanka nesreća kao što su nepoznavanje i nepoštovanje saobraćajnih propisa od strane učesnika u saobraćaju. Najčešće su to vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine, upotreba mobilnog telefona i slično”, ističu u Alfa centru.

Iako od 2010. godine opominju, zaključak je da ne postoji jasna politička volja za konačno sistemsko uređenje ove oblasti.

“Statistiku možemo tumačiti na različite načine i tražiti opravdanja u greškama učesnika u saobraćaju, ali moramo imati na umu da stradaju i nevini. I to u velikom procentu”, štoji u saopštenju Alfa centra.

Krajnje je vrijeme, kako navode, da društvo preduzme konkretne poteze i sačuva građane.

“Imajući na umu i sociološki aspekt ovog fenomena, zahtijevamo od svih građana visok stepen opreza i odgovornosti prilikom učešća u saobraćaju. Ova nedjelja neka bude period u kojem ćemo svi odgovorno djelovati, uticati na svoju okolinu, opominjati na veću odgovornost, a tokom cijele godine svi moramo jednostavno živjeti sa sviješću o bezbjednosti saobraćaja”, zaključuje se u saopštenju Alfa centra.
 

Portal Analitika