Društvo

Misija OEBS-a: Pluralistički i nezavisni mediji srž slobode novinarske profesije

Obilježavajući Svjetski dan slobode štampe, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i njeni medijski partneri okupili su se danas u Podgorici kako bi razgovarali o posebnoj ulozi koju kvalitetno novinarstvo i provjeravanje činjenica mogu odigrati kada se suočavamo sa dezinformacijama.
Misija OEBS-a: Pluralistički i nezavisni mediji srž slobode novinarske profesije
Portal AnalitikaIzvor

“Pluralistički i nezavisni mediji su srž slobode medija, ali da bi se identifikovao i riješio problem lažnih i diskriminatorskih informacija, posebno na društvenim medijima, kvalitetno novinarstvo, etičko ponašanje i provjeravanje činjenica moraju ići jedno sa drugim”, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici crnogorskih medija, nevladinih organizacija koje se bave medijskim pitanjima, kao i predstavnici Savjeta Evrope i Delegacijae Evropske unije u Crnoj Gori.

Tema razgovora bila je posebna uloga koju kvalitetno novinarstvo i provjera činjenica mogu odigrati u hvatanju u koštac sa dezinformacijama.

“Za više pozitivnog i perspektivnog dijaloga u našim modernim društvima, moramo ojačati sve pouzdane izvore informacija”, kazala je Daviet.

Profesorica na Univerzitetu Crne Gore Nataša Ružić kazala je da živimo u vremenu u kojem se nove tehnike i metode manipulacije pojavljuju i razvijaju nevjerovatnom brzinom, kao i da se šira javnost o njima informiše tek kada nanesu štetu i postanu ozbiljna prijetnja savremenom društvu.

“U eri dezinformacija i lažnih vijesti, medijska pismenost i provjeravanje činjenica nam se plasiraju kao  jedini način da dođemo do istine. Međutim, da li možemo bezuslovno vjerovati organizacijama koje se bave provjerom informacija? Odgovor je očigledan. U potrazi za informacijama možemo se osloniti prvenstveno na sebe razvijajući tehnike i vještine koje će nam pomoći da budemo skeptični kada primamo poruke koje nam šalju mediji”, kazala je Ružić.

Ovogodišnja proslava Svjetskog dana slobode štampe inspirirana je temom UNESCO-a: “Mediji i demokratija: Novinarstvo i izbori u vrijeme dezinformacija”.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori će, poručuju, nastaviti da podržava sve napore koji omogućuju medijima da igraju konstruktivnu ulogu u budućem razvoju Crne Gore.

Portal Analitika