Kultura

,,Perspektiva“ u kulturno humanitarnoj misiji

Ideja da pružimo podršku mladim umjetnicima kako bi zajedno zaliječili kulturnu krizu u našem gradu nagrađena je na Generation Unlimited Youth Challenge. Intenzivno radimo na realizaciji ideje da Podgorica na jedan dan liči na Beč – kaže jedan od osnivača Ognjen Sekulić.
,,Perspektiva“ u kulturno humanitarnoj misiji
PobjedaIzvor

Autor: ANJA IVANOVIĆ

Iz podruma od svega 20 kvadrata u Ulici 18.jula u podgoričkom naselju Blok pet svakodnevno dopiru žamor i muzika. Prave ih mladi okupljeni u grupi ,,Perspektiva“ koje je prije osam mjeseci, na inicijativu pijaniste i harmonikaša Matije Blagojevića, ujedinila ljubav prema muzici, fotografiji, glumi, humanosti i, kažu, zajednička ocjena da Podgorici koja bi trebalo da predstavlja jezgro kulturnih dešavanja fale kvalitetni umjetnički sadržaji.

Jedan od osnivača ,,Perspektive“, Ognjen Sekulić objašnjava kako je njihova misija da mladim umjetnicima pruže pomoć da entuzijazmom i inovativnim idejama učine nešto jedni za druge.

- Nudimo šansu svima koji su zainteresovani da u našem studiju snimaju besplatno. Sada se bavimo muzičkom i video produkcijom, obradom pjesama, ali i komponujemo, snimamo kratkometražne filmove i pravimo umjetničke fotografije - kaže Sekulić.

NAGRADA

Ideja da pruže podršku mladim umjetnicima kako bi zajedno zaliječili kulturnu krizu nagrađena je na Generation Unlimited Youth Challenge takmičenju koje je u februaru održano u Podgorici. ,,Perpsketiva” je osvojila prvo mjesto i 1.000 dolara. To im je, objašnjavaju potvrdilo da su na dobrom putu i dalo vjetar u leđa pa intenzivno rade na realizaciji ambiciozne ideje da Podgorica na jedan dan postane Beč.

-Naš glavni cilj je da organizujemo festival koji bi bio u tzv. street art formatu. Street art festival bi za svaki dan rezervisao promovisanje neke vrste umjetnosti. Ponedeljkom bi se centrom Podgorice čuli ulični svirači, utorkom bi građani mogli da gledaju scene na otvorenom, srijedom bi umjetnici crtali njihove portrete, i tako dalje– kaže Sekulić.

Možda bi, dodaje on, takva manifestacija natjerala mlade da ponovo prošetaju korzom, ostave tržne centre iza sebe, a Podgorica bi podjestila na Beč

Sagovornik Pobjede je optimista da će ideju realizovati a očekuju da umjetnici kojima ,,Perpsketiva” pomaže pomognu i podrže street art festival, da zajedno stvaraju i šire kulturnu mrežu.

2-sa-unicefovog-takmicenja

Tim ,,Perpsektiva“ radi i na svojoj promociji. Nakon pobjede na Generation Unlimited Youth Challenge takmičenju počeli su da pripremaju prvu pjesmu. U završnoj je fazi, javnosti će je predstaviti u maju. Od odgovora na pitanje kojem žanru pripada smatraju da je važnija poruka koju šalju tananim zvukom i stihovima – da sitnice pokreću svijet.

-Nadam se da će pjesma privući publiku i otvoriti nove mogućnosti za ,,Perspektivu“ a time i mlade– kaže Sekulić.

,Naša mala turneja“

Mali studio u kojem sviraju, pjevaju, snimaju, obrađuju i montiraju mjesto je u kojem se njeguje humanost pa se u januaru grupa ,,Perspektiva“ priključila humanitarnoj akciji ,,Karavan sreće“ čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za liječenje osmogodišnje Nikoline Baltić iz Mojkovca.

-,,Naše mala turneja“ posjetila je Bar, Budvu, Tivat, Podgoricu, Nikšić, Bijelo Polje, Berane i zatvorili krug u gradu gdje je sve i počelo- Mojkovcu. Ponosni što smo akcijom, pjesmom i slogom uspjeli da pomogli da Nikolina pobijedi opaku bolest – kažu u ,,Perspektivi“.

PRIKLJUČENJE

Svi koji žele da se informišu o radu tima ,,Perspektiva”, da im se pridruže u kulturno humanitarnoj misiji ili im je njihova pomoć potrebna da realizuju svoje ideje, Sekulić poziva da ih posjete.

- Na početku nas je bilo nekoliko, sada nas ima dvadesetak koji smatramo da kultura i umjetnost u Podgorici imaju perspektivu ali da svako od nas treba da doprinos kako bi zaživjela. Zastupljeni smo na Instagramu, Facebooku i YouTubeu. Dođite, vrata tima ,,Perspektiva“ otvorena su svima - poručuje Sekulić.

Sekulić: U završnoj je fazi naša prva pjesma, javnosti ćemo je predstaviti u maju. Od odgovora na pitanje kojem žanru pripada smatramo da je važnija poruka koju šaljemo stihovima – da sitnice pokreću svijet

 

Portal Analitika