Kultura

Veče śećanja na prof. dr Draga Kovačevića

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu priređeno je veče śećanja na prof. dr Draga Kovačevića (1942-2016), izložba njegovih umjetničkih radova i premijerno predstavljanje posthumno objavljene knjige filozofskog aspekta iz domena estetike pod naslovom „Granice i mogućnosti estetičke svijesti“ koju je izdalo Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”. 

Veče śećanja na prof. dr Draga Kovačevića
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi su govorili recezent prof. dr Ratko Božović, sociolog kulture i književnik iz Beograda i u ime izdavača Nenad Stevović publicista i istraživač crnogorske dijaspore. Ratko Božović je istakao da je dr Drago Kovačević zapamćen kao jedan od najosobenijih intelektualaca, da je bio ličnost originalne misli, prefinjenog senzibiliteta i strastvene radoznalosti. Spadao je u one stvaraoce koji nijesu htjeli da se kreću po tuđoj kreativnoj stazi već su stvarali sopstvenu, blisku svojoj unutrašnjoj složenosti i dramatičnoj neočekivanosti. Kao univerzitetski profesor i teoretičar kulture Kovačević je osporavao konzervativnu prošlost, tradicionalizam kao zatvoreni svijet, otrovno sjeme nacionalizma i dogmatizam u nauci i religiji – rekao je Ratko Božović.

Moderatorka večeri je bila Jana Krivokapić a u kulturno umjetničkom programu su nastupili pjevačka grupa “Princeza Ksenija” i kao specijalni gosti dio članova internacionalnog sastava “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra” u sastavu: Bora Dugić – frula, Boban Prodanović – harmonika, Pere Nolasc Turu – violina i Ivan Kovačević – kontrabas.

Drago Kovačević je jedan iz plejade istaknutih jugoslovenskih intelektualaca koji su, još kao djeca napustili svoju postojbinu Crnu Goru i nastanili se u Vojvodinu. Rođen je 1942. godine u selu Gluhi Do u Crmnici, u tadašnjem barskom srezu. Nakon Drugog svjetskog rata njegova porodica je kolonizovana u Lovćenac. Na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu predavao je Sociologiju kulture, Kulturnu politiku i Estetiku na smjerovima Likovne, Primijenjene i Muzičke umjetnosti, Menadžmentu umjetničke produkcije i masovnih medija, Novinarstvu, dok je na Kuši Institutu iz Bruklina, u Sjedinjenim Američkim Državama, bio počasni profesor.

Umro je 2016. godine i počiva u porodičnoj grobnici u Lovćencu.
 

Portal Analitika