Kultura

Jedini način da se poleti

Prije pet decenija, rok publika imala je priliku da čuje nešto što je zaista zvučalo drugačije. Rezultat je bio sirov, ali vraški inovativan zvuk. Za osvit ere metala i hard roka

Jedini način da se poleti
Objektiv/PobjedaIzvor

Džimiju Pejdžu i Robertu Plantu bilo je potrebno pola sata da shvate kako moraju da snimaju zajedno. I jedna pjesma koju su obojica voljeli, a tek je trebalo da je proslave: „Babe I'm Gonna Leave You“ slavne folkerke Džoan Baez, velike ljubavi Boba Dilana i Stiva Džobsa...
Neki momenti u muzičkoj istoriji su tako jednoznačno ispravni, odoka vrhunski, da nastaju sa nevjerovatnom lakoćom. 

Vraška inovacija
„Led Zeppelin“, prva ploča kolosalnih figura rokenrola, sletjela je u britanske prodavnice 31. marta 1969. godine. Snimljena je u dahu, za samo 36 sati. Džimi Pejdž je početkom 1969. savršeno znao što želi - od pjesama koje je bend i dalje izvodio pod imenom The Yardbirds, sve do produkcije, sa inovativnim rješenjima koja rokenrol mesu daju oporiji ukus.
Prije 50 godina, rok publika imala je priliku da čuje nešto što je zaista zvučalo drugačije. Pejdž se igrao. Izmislio je „ambijentalni zvuk“. Postavljao je mikrofone prvo blizu, pa makar pet metara dalje od instrumenata. Snimao je eho, pa ga puštao unatrag kao uvod za neke gitarske dionice i najmoćnije udare Plantovog glasa!
Rezultat je bio sirov, ali vraški inovativan zvuk novog benda. Pejdž sa gitarom, Plant za mikrofonom, Džon Pol Džons na basu, Džon Bonam za bubnjevima - i Led Zeppelin mogao je da poleti. Za osvit ere hard roka, stadionskog rokenrola i metal muzike!

Autentični zajmovi
Plantu nije bio problem da pozajmljuje, sve dok je ostajao autentičan. Ne samo kad je u pitanju kultna „Baby I'm Gonna Leave You“ - pjesma za koju malo ko sada zna da ju je proslavila Baez. 
„Dazed and Confused“ djelo je američkog šlager folkera Džejka Holmsa. Nije imalo nikakve veze sa tvrđim zvukom... Ali, i tu je Pejdž pronašao nešto za svoj senzibilitet.
„You Shook Me“ je jednostavni bluz standard Vilija Diksona - a Pejdžov trejdmark potez „ego unatrag“ najbolje je iskorišćen baš na u ovoj pjesmi. „I Can't Quit You Baby“, još jedna obrada Vilija Diksona, samo potvrđuje koliko su Britanci, poput Rolingstonsa, tih godina bili zaluđeni bluzom.

02-plocaaa

Ploču zatvara „How Many More Times“, Pejdžov simboličan lament nad budućnošću benda. Improvizacija je nad melodijom Haulin' Volfa „How Many More Years“, uz sekciju „ukradenu“ od Džefa Beka... 
Album je u britanskoj štampi u aprilu 1969. praćen ilustracijom katastrofe njemačkog cepelina „Hindenburg“ u plamenu, istog onog sa omota ploče. Uz slogan: „Led Zeppelin: Jedini način da se poleti“. Džimiju Pejdžu nije falilo samopouzdanja. Kada je neko savršeno i do kraja ubijeđen, da vrijedi... S. S.
FOTO: aiircdn.com
 

Portal Analitika