Crna hronika

Ubistvo Veska Vukotića najjači udar na škaljarski klan

Vođa "škaljarskog klana" Jovica Vukotić, čiji je otac Veselin večeras ubijen u pucnjavi u Kotoru, trenutno je u zatvoru u Srbiji, a dovodi se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, kao i sa najtežim krivičnim djelima u Srbiji i Crnoj Gori. 
Ubistvo Veska Vukotića najjači udar na škaljarski klan
Portal AnalitikaIzvor

Njegov brat Igor nalazi se u bjekstvu. Likvidacija Veska Vukotića smatra se jednim od najjačih udara na "škaljarski klan".

Podsjetimo, Jovica Vukotić je u septembru prošle godine uhapšen u Turskoj i isporučen Srbiji, jer ima srpsko državljanstvo. Njega je prije dva mjeseca Viši sud u Beogradu pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov i trenutno je na izdržavanju kazne.

Optužbe iz Crne Gore

Istovremeno, policija Crne Gore Jovicu i njegovog brata Igora traži zbog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog "kavačkog klana", Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Igor Vukotić nalazi se u bjekstvu, a njega potražuje crnogorska policija u predmetu koji se vodi u vezi sa pokušajem likvidacije policijskih funkcionera.

Veza sa Lukom Bojovićem

Inače, škaljarska grupa, čiji je Jovica Vukotić jedan od vođa, dovodi se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina, na koju je osuđen zbog organizovanog kriminala. Ova dva klana zajedno su radila na švercu i distribuciji narkotika širom Evrope. Prema operativnim podacima, Jovan Vukotić često je boravio u Beogradu, ali dolazio je i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor, gdje se sastajao sa pripadnicima klana Luke Bojovića.

Ovaj rat počeo je krajem 2014. godine kada je u španskoj luci Valensija nestalo 300 kilograma kokaina. Prva žrtva u ratu bio je Goran Radoman, blizak upravo škaljarcima, nakon čije smrti su se nizala ubistva na obije strane. Do sada je u sukobu klanova ubijeno više od 30 osoba, a likvidacije su se događala kako na teritoriji Crne Gore tako i Srbije, gdje klanovi imaju bliske saradnike.

Osuđivan tri puta

Iako bezbjednosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana, koji djeluje zajedno sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem, ono što je zanimljivo jeste da je on, prije presude za korišćenje falsifikovanog pasoša, samo dva puta pravosnažno osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih ljudi preuzimao krivicu.

 

Portal Analitika