Društvo

Crna Gora i Poljska potpisaće Program saradnje u oblasti prosvjete, nauke i kulture

Saradnja Crne Gore i  Republike Poljske biće dodatno unaprijeđena u oblastima prosvjete, nauke i kulture nakon predstojećeg potpisivanja Programa saradnje između dviju vlada, poručeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadora Republike Poljske u Crnoj Gori NJ.E. Artura Dmočovskog.
Crna Gora i Poljska potpisaće Program saradnje u oblasti prosvjete, nauke i kulture
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu sastanka bili su dalji koraci ka usaglašavanju teksta Programa saradnje, koji bi trebalo da bude potpisan na Samitu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u julu u Poznanju.

Programom saradnje trebalo bi da se pospješi mobilnost studenata i akademskog osoblja, ostvari tješnja međuuniverzitetska saradnja i otvori prostor za zajedničke aktivnosti u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Crna Gora i Poljska već sarađuju u okviru različitih programa mobilnosti, među kojima su CEEPUS, TEMPUS i ERASMUS +, kao i kroz određene programe stipendiranja poput aktuelnih „Stefan Banach“ i istraživačkog granta “Kšištof Skubiševski”.

Šehović i Dmočovski su zaključili da je dugoročno gledano povezivanje dva naroda kroz oblast obrazovanja najsigurniji put za plodnu saradnju u svim drugim oblastima.

Sagovornici su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Poljske na visokom nivou, istakavši da Poljska pruža punu podršku Crnoj Gori na putu evoropskih integracija, te da će se u tom pravcu nastaviti.

Portal Analitika