Turizam

Avio-dostupnost jedan od ključnih faktora za privlačenje turista iz Ukrajine

Nakon uspješne prezentacije turističke ponude Crne Gore, na kojoj je prisustvovalo preko trideset najznačajnih turoperatora i agencija sa ukrajinskog tržišta i preko petnaest renomiranih medijskih kuća, upriličeni su susreti sa zamjenikom ministra ekonomskog razvoja i trgovine Ukrajine, Mihailom Titarčukom, zamjenikom predsjednika Komiteta za omladinu, sport i turizam, Nikolom Veličkovićem kao i direktoricom direktorata za turizam, Oksanom Serdjuk, saopšteno je iz NTO.
Avio-dostupnost jedan od ključnih faktora za privlačenje turista iz Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorsku stranu na sastancima su predstavljali ambasador Crne Gore u Ukrajini, Ljubomir Mišurović, direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić i predstavnik komercijalnog sektora Aerodroma Crne Gore, Miloš Janković.

Mišurović se u uvodnom obraćanju zahvalio ukrajinskoj strani na efikasnoj organizaciji susreta i ukazao da se u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti na demokratskom referendumu gradi transparentan sistem, koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora i dodao da su članstvom Crne Gore u NATO direktne strane investicije kao i broj turista znatno uvećani.

Direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, istakla je da su direktne strane investicije važan impuls ekonomskog rasta Crne Gore, čiji neto priliv iznosi blizu 18% BDP u prosjeku, odnosno oko 800 EUR po glavi stanovnika na godišnjem nivou, što je u evropskom vrhu.

''Kroz kompetitivan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima, Crna Gora nudi brojne povoljnosti stranim partnerima i time omogućavamo direktne finansijske podsticaje za nove projekte, poreske olakšice u manje razvijenim djelovima zemlje, subvencije za zapošljavanje u biznis zonama i konkurenciju između lokalnih samouprava u određivanju visine taksi i lokalnih poreza''- kazala je ona.

Direktorica NTO CG, Željka Radak Kukavičić, istakla je da Crna Gora već godinama bilježi tradicionalno dobre rezultate u turizmu, koji čini oko 24% BDP i da je ukrajinsko tržište važno za našu državu.

Ujedno je ukazala da postoji prostor za intenziviranje saradnje na planu bolje promocije turističkih potencijala obije zemlje, razmjeni međusobnih iskustava u turističkom razvoju, unapređivanju turističkog kadra i stvaranju uslova za boljim povezivanjem turističkih poslenika dvije zemlje.

Mihajl Titarčuk, zamjenik ministra u Ministarstvu ekonomskog razvoja i trgovine prije svega naglasio je da su reforme zakona i sistema u cjelosti osnova za napredak, i da bi iskustvo Crne Gore u evroatlantskim integracijama bilo od velike pomoći Ukrajini kako bi nastavila modernizaciju sistema i adaptaciju zakona po standardima EU.

Predložio je intenzivniju saradnju Radne grupe definisane Sporazumom o saradnji u oblasti turizma izmedju Crne Gore i Ukrajine čiji je sljedeći sastanak predloženo da se organizuje do kraja tekuće godine.

Predsjednik komiteta za omladinu, sport i turizam, Nikola Veličković, se zahvalio na iskazanom interesovanju i dosadašnjoj saradnji, te informisao sagovornike da Ukrajina, iako turistički nedovoljno poznata, posjeduje mnogo potencijala za razvoj ove grane, naglasivši da je turizam jedan od prioriteta u radu Komiteta. U svom obraćanju napomenuo je da iskustvo Crne Gore može biti primjer mnogim državama koje se nalaze u procesu izgradnje svojih turističkih potencijala.

Sagovornici su se saglasili da je avio-dostupnost svakako jedan od ključnih faktora za privlačenje turista sa različitih tržišta, te da postoji interesovanje da se, uz postojeće čarter letove, uspostavi redovni avio i saobraćaj između Podgorice i Kijeva. Obije strane su zaključile da bi ova linija imala perspektivu te da bi otvorila nove mogućnosti za saradnju u oblasti ekonomije, turizma, kulture, sporta, obrazovanja, ali i svih drugih oblasti.

Portal Analitika