Društvo

Izvršitelji preuzeli 350.000 predmeta

Danas, pet godina nakon početka rada javnih izvršitelja, građani, privrednici i investitori u Crnoj Gori svjedoče znatno bržem i efikasnijem ostvarenju prava i povoljnijem ambijentu za poslovanje, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Komore javnih izvršitelja danas u Podgorici.
Izvršitelji preuzeli 350.000 predmeta
Portal AnalitikaIzvor

Vrijeme je pokazalo, naveo je potpredsjednik, da je odluka Vlade iz 2014. godine da pokrene temeljnu reformu sistema izvršenja sudskih presuda i uvede samostalnu i nezavisnu izvršiteljsku funkciju bila dobra i opravdana, budući da je uspostavljen znatno efikasniji, brži i jeftiniji postupak izvršenja sudskih presuda.

Naglasio je značaj doprinosa koji javni izvršitelji daju ostvarenju pravde u Crnoj Gori, obezbjeđujući ažurno ispunjavanje zakonskih obaveza prema povjeriocima i nosiocima imovinskih prava. Ovim se, dodao je potpredsjednik, značajno rasterećuju sudovi, dok se građanima i privredi obezbjeđuje ažurnije i efikasnije ostvarenje prava koja su im bila uskraćena.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković je naveo da su u proteklih pet godina javni izvršitelji u Crnoj Gori imali u radu čak 350,000 predmeta. Naglasio je da broj predmeta opada svake godine, što svjedoči o povećanoj disciplini u ispunjavanju zakonskih obaveza i većem stepenu ostvarenja prava povjerilaca. Saopštio je da je Komora formirala posebnu komisiju koja će, u saradnji sa Ministarstvom pravde, vršiti redovne interne kontrole rada javnih izvršitelja.

Potpredsjednik Pažin je podsjetio da Ministarstvo pažljivo prati i vrši nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja. Naglasio je da Ministarstvo pravde ima izuzetno dobru saradnju sa Komorom javnih izvrštitelja, sa kojom tijesno sarađuje kako na snaženju stučnih kapaciteta javnih izvršilaca, tako i na obezbjeđivanju striktnog poštovanja etičkih i profesionalnih standarda izvršiteljske funkcije. Ocijenio je da je pokretanje odgovarajućih postupaka, uključujući i odstranjenje iz službe manjeg broja nesavjesnih izvršitelja, u proteklom periodu doprinijelo jačanju profesionalizma i odgovornost izvršiteljske funkcije.

 

Portal Analitika