Zdravlje

IJZ: Kancer i šećer najveća prijetnja

Kardiovaskularne, hronične respiratorne, maligna oboljenja i dijabetes, grupe su bolesti od kojih se u Crnoj Gori najčešće obolijeva i umire. 
 IJZ:  Kancer i šećer najveća prijetnja
Mina /Portal AnalitikaIzvor

To su, povodom Svjetskog dana zdravlja - 7. Aprila, “Vijestima” saopštili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). 

“Za sve grupe su karakteristična četiri glavna, zajednička faktora rizika, koji su u vezi sa ponašanjem i na koje je moguće uticati, i to upotreba duvana i duvanskih proizvoda (uključujući i elektronske cigarete i nargile), prekomjerna upotreba alkohola, fizička neaktivnost i nezdrava ishrana", kazali su iz IJZ-a. 

Oni su istakli da svi ti faktori zasebno imaju izrazit uticaj na zdravlje.

"A kada se kombinuju odnosno dešavaju istovremeno, njihov uticaj se uvećava dovodeći do povećanja arterijskog krvnog pritiska, povećanja vrijednosti šećera i holesterola u krvi i povećanja tjelesne mase odnosno gojaznosti”, naveli su iz IJZ. 

Oni su rekli i da mnogi drugi faktori iz okoline i profesionalnog okruženja takođe povećavaju rizik od obolijevanja od nezaraznih bolesti. 

Kako su objasnili to su zagađeni vazduh, toplotni talasi, hronični stres, jonizujuće i ultravioletno zračenje, nepravilna upotreba hemikalija i toksičnih materija. 

"Veoma je bitno spriječiti izlaganje ovim faktorima rizika u svim životnim dobima, posebno u periodu ranog rasta i razvoja, tokom trudnoće i djetinjstva, kao i raditi na usvajanju zdravih životnih stilova od ranog djetinjstva”, kazali su iz IJZ.

Prema njihovim rijčima, među zaraznim bolestima u Crnoj Gori najčešće respiratorne.

Portal Analitika