Preduzetništvo

Zastupljenost domaćih proizvoda u trgovinskim lancima je veoma mala

Klaster „AGRO ME“ je osnovan 2017. godine u Podgorici, koji broje članovi tri sirare „Monte Bianko“ iz Spuža, „Inter Tehna“ Berane i „HM Durmitor“ Žabljak. 
Zastupljenost domaćih proizvoda u trgovinskim lancima je veoma mala
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni cilj i zadatak klastera NVO „AGRO ME“ je promocija domaćih proizvođača i njihovih proizvoda.  Kvalitet domaćih proizvoda je neosporan, ali njihova zastupljenost u trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima je veoma mala. 

Klaster „Agro Me“ je u 2018. godini organizovao 23 Sajma domaćih proizvoda širom Crne Gore (Podgorica, Cetinje, Kotor, Bar, Ulcinj), a sve u cilju direktnog kontakta proizvođača sa kupcima i bolje prezentacije svojih proizvoda.

Organizacija ovih sajmova pokazala se uspješna i proizvođači polako počinju da zauzimaju svoje mjesto na tržištu Crne Gore.

 „Klaster „Agro Me“ je u 2018. godini uz podršku Ministarstva ekonomije, kroz Program podsticaja razvoja klastera u Crnoj Gori, realizovao planirani projekat "Kupovina rashladnih vitrina", koje su bile neophodne za čuvanje proizvoda, posebno u ljetnjem periodu (kvarljivi proizvodi od mlijeka koji zahtjevaju temperaturni režim). Efekti su bolji, poboljšan je kvalitet uz povećanje prodaje proizvoda. Značajnije rezultate očekujemo u narednom periodu“, naveo je vlasnik klastera „AGRO ME“ Budislav Čurović

Čurović je istakao da  su u 2019. godini organizovali već tri sajma u Podgorici i sa istom praksom planiraju da nastave do kraja godine, kako bi u narednom periodu organizovali sajmove i u drugim gradovima Crne Gore.

„Svim budućim početnicima u biznisu, preporučio bih da apliciraju za Program podsticaja  razvoj klastera u Crnoj Gori i sličnim projektima Ministarstva ekonomije, jer ovi programi osim finansijske podrške donose i mnoge druge benefite koji su od velikog značaja za nastavak poslovanja. Proizvođači se ujedinjuju, počinju da komuniciraju između sebe, shvataju da nijesu jedni drugima konkurencija već da zajedničkim snagama mogu ostvariti bolje rezultate“, kazao je vlasnik ove NVO.
 

Portal Analitika