Društvo

Otvorena laboratorija za HLA tipizaciju

U Zavodu za transfuziju krvi danas je otvorena laboratorija za HLA tipizaciju
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Sprovodeći politiku Vlade u oblasti zdravstva, ulaganjem od skoro pola miliona eura, obezbijeđenih zahvaljujući Ministarstvu nauke i Ministarstvu zdravlja, kao i uspješnom vođenju projekta od strane Kliničkog centra i profesorke Marine Ratković, današnji datum možemo smatrati prekretnicom u daljem razvoju transplantacione medicine u Crnoj Gori, kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, na svečanosti povodom puštanja u rad HLA laboratorije.

On je rekao da će nove dijagnostika kroz HLA tipizaciju od sada biti dostupna našim građanima u Zavodu za transfuziju krvi.

0504kenanhrapovic

“Zahvaljujući ovoj savremenoj laboratoriji i medicinskim profesionalcima koji će raditi ovdje, sve pretrage o ispitivanju tkivne imunološke podudarnosti između primaoca i donora organa ili tkiva sada će se raditi na ovom mjestu, za šta smo do sada pacijente upućivali u Hrvatsku. Laboratorija za HLA tipizaciju će služiti ne samo za pripremu i odabir pacijenata kojima je neophodna transplantacija organa, već i u dijagnostičke svrhe”, saopštio je Hrapović.

Kako je istakao, laboratorija će imati veliki značaj u dijagnostioci oboljenja koja se javljaju kod ljudi koji su nosioci nekih specifičnih HLA markera.

0504laboratorijazahlatipizaciju2

“Danas, identifikacija ovih markera predstavlja dijagnostički kriterijum koji je neophodan da bi se proglasila određena dijagnoza za bolesti poput reumatoidnog artritisa, celijakije, multiple skleroze, nekih tipova dijabetasa tipa 1 i mnogih drugih”, naveo je ministar zdravlja.

Prema njegovim riječima, mogućnosti i benefiti HLA tipizacije iz dana u dana rastu, jer se sve veći broj autoimunih, sistemskih i malignih bolesti dovodi u vezu sa genskom predispozicijom i otkrivaju se HLA markeri ovih bolesti.

0504laboratorijazahlatipizaciju1

“U laboratoriji će se sprovoditi i populaciona HLA tipizacija stanovništa Crne Gore. Ovo je od bitnog nacionalnog interesa, jer se sprovođenjem takvog testiranja, prati predispozicija stanovništva na razvoj i kretanje bolesti. Poznavanja ovih činjenica omogućiće nam donošenje i sprovođenje nacionalnih strategija praćenja takvih bolesti, kao i donošenje adekvatnih strategija za praćenje, monitornih i stavljanje pod kontrolu bolesti kojima je sklona nacija. Zbog svega navedenog možemo slobodno reći da je postojanje ove laboratorije u Crnoj Gori nacionalni interes”, zaključio je Hrapović.

Portal Analitika