Društvo

Saradnjom do prevazilaženja izazova u zdravstvu

Na 6. Sastanku malih zemalja na visokom nivou u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije pod nazivom „Jednakost i održivi razvoj“, ministar zdravlja Kenan Hrapović sa saradnicima sastao se sa ministrom zdravlja Republike San Marino Frankom Santijem.
Saradnjom do prevazilaženja izazova u zdravstvu
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta su detaljno analizirani izazovi sa kojima se suočavaju male zemlje u sprovođenju zdravstvenih politika i mogućnosti njihovog rješavanja.

Posebna pažnja je posvećena izazovima u funkcionisanju zdravstvenih sistema u stanju ograničenih ljudskih resursa, nepovoljnim uslovima za pregovore o cijeni ljekova, potrošnog medicinskog materijala i medicinskie opreme s obzirom na veličinu tržišta.

Zaključeno je da su izazovi malih zemalja drugačiji u odnosu na one sa kojima se susreću velike zemlje u sprovođenju zdravstvene politike, te da je saradnja malih zemalja i razmjena iskustava jedan od načina za njihovo uspješnije rješavanje.

Kao početni korak predloženo je potpisivanje Sporazuma o razumijevanju koji bi, između ostalog, trebalo da sadrži i platformu o mobilnosti zdravstvenih profesionalaca. To bi značilo povremeni angažman deficitarnog kadra u malim zemljama, što može dovesti do unapređenja saradnje u oblasti medicine, uspostavljanja mreže profesionalnih kontakata na nivou malih zemalja Evrope i adekvatno valorizovan transfer znanja i iskustva.

Očekuje se brza ratifikacija Sporazuma o razumijevanju između Crne Gore i Republike San Marino.

Portal Analitika