Zanimljivosti

AMERIČKI PEDIJATRI: Djeci od četvrtog mjeseca kikiriki i ribu

Američko udruženje pedijatara objavila je nove smjernice povodom uvođenja novih namirnica u prehranu sasvim male djece pa kikiriki, kravlje mlijeko, jaja i ribu njeni članovi preporučuju već od četvrtoga mjeseca djetetovog života.
AMERIČKI PEDIJATRI: Djeci od četvrtog mjeseca kikiriki i ribu
agencijeIzvor

-Velika i značajna vijest je uvođenje hrane koja je prije bila na popisu alergena – kazao je dr Frank Greer, suautor studije koja sumira rezultate zadnjih istraživanja o alergijama na hranu i donosi nove smjernice za pedijatre.

Uvođenje alergene hrane

Greer podsjeća da se po aktuelnim preporukama roditeljima savjetuje da “djeci ne daju hranu koja se smatra alergenom sve do prve godine života, a neke ni do druge ili treće navršene godine”.

U skladu s novim smjernicama američkih pedijatara, u ishranu djece trebalo bi uvoditi upravo onu hranu koja se smatra alergenom: kikiriki, ribu, mlijeko, jaja.

Pojasnili su kako nema uvjerljivih dokaza da odgađanje uvođenja alergena u prehranu djeteta djeluje na sprječavanje razvoja alergija na hranu, a to je razdoblje od četvrtog do šestog mjeseca života.

Upravo suprotno, tvrde da postoje dokazi po kojima rano uvođenje, primjerice, kikirikija u prehranu djeteta u periodu od četiri mjeseca zapravo može spriječiti razvoj alergije na tu namirnicu.

Rana izloženost kikirikiju i sličnim alergenim namirnicama mogla bi spriječiti kasnije neželjene alergijske reakcije, što je u suprotnosti s dosadašnjim smjernicama pedijatara.

-Nema razloga za odgađanje uvođenja hrane koja se smatra alergenom. Možete je postupno uvoditi u prehranu baš kao i rižu, voće, povrće – kaže dr Greer dodajući da su o ovom pitanju pedijatri raspravljali još 2008. godine te da su od tada, na temelju novih zapažanja, smjernice revidirali.

Razvijanje tolerancije

Gastrointestinalni trakt dom je jedinstvenim skupinama stanica imunog sistema, a kad im se ponude alergeni (proteini) u raznim namirnicama, one će ih iskoristiti te na njih razviti toleranciju.

Upravo rano upoznavanje dječijeg organizma s hranom može rezultirati tolerancijom tijela na hranu, a rano razdoblje se odnosi na četvrti ili šesti mjesec djetetova života.

U novome izvještaju američkih pedijatara razmatra se i pitanje štiti li dojenje novorođenče od ekcema, astme i alergija na hranu.

Ustanovili su da dojenje u prva tri ili četiri mjeseca života štiti bebu od pojave ekcema, no ako ono doji duže, biće zaštićeno od astme u prvih pet godina života, pa čak i kasnije. Nijesu uspjeli donijeti zaključak o njegovu uticaju na prevenciju alergija na hranu.

Američka akademija pedijatara 2000. godine preporučivala je odgađanje uvođenja kravljeg mlijeka za djecu do godine dana, jaja do druge godine života te kikirikija, orašastih plodova i ribe do treće godine.

Portal Analitika