Preduzetništvo

11 savjeta kupcima stanova u Podgorici


Napravili ste prvi korak – donijeli ste odluku o kupovini stana ili kuće, i šta dalje?

Podgorica - NaMapi.me
Podgorica - NaMapi.me
PROMO
PROMOAutor
Portal Analitika, Unija mladih preduzetnikaIzvor

Znamo da ste zbunjeni i nemate fokus, tražite internetom I pozivate brojeve iz tender oglasa. Zovete. Obilazite. Iskustva su pokazala da uglavnom niste zadovoljni.

Da li je to zbog toga što je oglas davno istekao a i dalje je aktivan, neljubazan domaćin ili agencija.

Da li je možda jednostavno nepristupačna cijena ili ipak slike koje ne odražavaju stvarno stanje u stanu ili kući. Različita su iskustva i naravno moguće ih je zaobići.

U slučaju da se sve poklopi, očekuje vas u velikoj većini slučajeva potraga za najpovoljnijim stambenim kreditom i velikom količinom trke i dokumenata koji moraju biti dostavljeni,a onaj jedan nedostajući papir uvijek vrijeba iza ugla.

Na kraju, pravni i administrativni poslovi su ti koji stvaraju dodatnu glavobolju i dodatno cijede vaš budžet.

Sve gorenavedeno je dugotrajan proces, jer ipak za veliku većinu nas kupovina stana ili kuće jedna je od najvećih finansijskih odluka u životu. Zbog toga je kroz narednih par desetina rečenica pripremljen vodič, korak-po-korak kako bi se bolje upoznali sa fazama kupoprodajnog procesa iz ugla kupca.

Ukoliko ste prodavac nekretnine za Vas je adekvatan sledeći tekst – 11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu.

namapi-3

……………………………………………………………………………

Da pročitate zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici možete kliknuti OVDJE.

…………………………………………………………………………….

 

1.    Sredite svoje finansije

Prije ozbiljnije potrage za nekretninama, preporuka je da odredite koliko ste spremni da platite.

Bitno je u startu odrediti koji je to dio koji ćete biti u mogućnosti sami da finansirate a za koliki ćete potražitvati sredstva od banke kao i Da li uopšte ispunjavate sve bankarske uslove, koji je mjesečni anuitet ( rata + kamata ) koju možete da platite.

Iskustva su pokazala da bolje prolaze kupci koji popune sledeći upitnik o stambeno-kreditnom savjetovanju.  U relativno kratkom roku dobijate jasniju sliku, a možda dođete i do povoljnijeg kredita za koji inače ne bi ste ni znali.

 2.    Registrujte svoju tražnju

Brojne su adrese na kojima se možete javiti, bilo da su to agencije ili platforme za oglašavanje.

Naš predlog je NaMapi – Studio za nekretnine. Jednostavno se javite upitom na mejl info@namapi.me ili sms-om (Viber i WhatsApp takođe) na broj +382 67 455 255 gdje će u najkraćem roku istražiti tržište i povezati vas sa relevantnim licima koji prodaju nekretnine a njihova ponuda je bliska vašoj tražnji.

 3.    Pronalažanje adekvatne nekretnine

Nakon što shvate šta zaista tražite i uzmu se u obzir vaše mogućnosti, dobićete ponudu sa nekretninama fizičkih i pravnih lica (agencija za nekretnine) koji odgovaraju vašem zahtjevu. Takođe, ukoliko “nigdje ne gori” i ako vam nije odmah potrebna kupovina, na nedeljnoj bazi ćete dobijati izvještaj o novim nekretninama koje najbolje održavaju spoj vaših žele i mogućnosti.

4.    Organizovanje kvalitetnih obilazaka

Na tržištu u Crnoj Gori je velika konkurencija između agencija za nekretnine, sa akcentom na teritoriju Podgorice, i potrebno je postaviti standarde po ugledu na zemlje regiona, EU kao i SAD-a.

Organizovan prevoz je takođe nešto što možete da očekujete, a provjera dokumenata u vidu eventualnog postojanja tereta, ograničenja nešto bez čega bi ponuda koja slijedi bila besmislena i samim tim iste stvari moraju biti provjerene u startu. 

5.    Ponuda

Nakon što odlučite o nekretnini koja bi zadovoljila sve vaše uslove i mogućnosti na red stupa predaja ponude i pregovori sa prodavcem. Pregovori su sastavni dio ali i vezivno tkivo same ponude i krajnjeg sklopljenog dogovora i od toga ne treba bježati ili osjećati neprijatnost. Da pročitate više o tome kako možete popraviti svoje šanse u pregovorima koristeći procjenu, kliknite OVDJE – Procjena tržišne vrijednosti nekretnina u Crnoj Gori.

Osim cijene, pregovara se i o drugim uobičajenim uslovima u procesu kupoprodaje nekretnina (evidencija režija, rokovi iseljenja, opremljenost, različite popravke i sitni radovi itd).

6.    Sklapanje dogovora

Nakon što prodavac prihvati Vašu ponudu ono što je najbitnije jeste narednog dana (uvijek je jutro pametnije od noći) se sastati sa prodavcem kako bi definisali detaljno sve uslove koji su inače neophodni kod sastavljanje Ugovora.

7.    Pravni i administrativni poslovi u prometu nekretnina

Sam čin “kupoprodaje” zaključuje se u jednoj od brojnih notarskih kancelarija u Crnoj Gori, ali do tog trenutka potrebno je da vam agent izvrši provjeru dokumentacije, ponudi pravno savjetovanje, ukaže na potencijalne prepreke na koje morate obratiti pažnju prije nego li se odlučite za baš tu nekretninu.

Kasniji proces koji teče jeste kupoprodajni ugovor, uknjižba prava vlasnika, priprema dokumentacije za Poresku Upravu, predaja katastarskog zahtjeva za promjenu posjeda. Da, dosta vas posla čeka i potreban Vam je neko da prati Vaš put.

8.    Predugovor i novčani zalog

Predugovor se sastavlja i obavezuje stranke na sklapanje glavnog Ugovora, obično nakon ispunjenja određenog uslova ili nakon što prođe određeni vremenski period, uz vrlo često i novčani zalog („kapara“) koji nekad može da iznosi i do 10% od kupovne cijene.

 9.    Kreditiranje kod banke i procjena vrijednosti stana

Nakon potpisivanje Predugovora, ono što vas najčešće iščekuje jeste odlazak u banku. Već u startu čitavog procesa, popunjavanjem našeg upitnika o dobijanju stambenih kredita   i dobijanjem brzog odgovora, više od 50% skraćujete sebi izgubljeno vrijeme, dodatno potrošeni novac, kao i lijepo raspoloženje.

 10.  Posjeta kod Notara      

Nakon odobravanja kredita, sastavlja se Ugovor o kupoprodaji nekretnine na temelju podataka iz Predugovora. Ugovor  sačinjava i potpisuje se kod Notara, koji kasnije predaje u Katastar jedan primjerak Ugovora o kupoprodaji. Registracija svojine u Katastru traje do 3 mjeseca. Vi kao kupac i prodavac nekretnine dobijate Rješenje Katastra o prenosu prava svojine. Na osnovu tog Rješenja, kao kupac u roku od 7 dana dolazite do Lista Nepokretnosti,

Od posla preostalo je još „samo“ prevesti sve račune na Vaše ime (struja, voda, komunalije, TV, godišnji porez i dr.)

 11.  Stisak ruke i uspješno obavljen posao

Ključevi nekretnine su u vašim rukama. Čestitamo!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Nakon vrlo korisnog teksta iz ugla kupaca, odgovorni iz NaMapi – Studio za nekretnine odlučili su se za dodatni iskorak na tržištu nekretnina u Podgorici.

Ukoliko ne želite biti kao brojni kupci, koji nakon početne euforije udare o zid i shvate da nekretnina ne odgovara njihovim željama ili da joj je potrebno mnogo više ulaganja. Nerijetko se desi da su nedostaci bili “zamaskirani” od strane prodavca ili agencija, a da je kupac to shvatio tek nakon što je uselio u stan.  Svjesni da svaka pogrešna odluka, može da utiče na niže prihode, veće troškove, a samim tim i profit, odnosno na kućni budžet koji nije srazmjeran očekivanjima.

Ipak, tim Mapera na svijet gleda kroz prizmu uspjeha, te stoga žele da na vas prenesu svoje znanje i energiju i radeći zajedno sa vama, pomognu u donošenju ispravne odluke i isprate vas tokom cijelog procesa.

U susret odabiru nekretnine, što se NaMapi usluge ka kupcima tiče, od istih možete da očekujete:

  • Zajedničko posjećivanje svih interesantnih nekretnina;
  • Pronalazak dodatnih nekretnina – terenska pretraga i pretraga na digitalan način;
  • Provjera dokumentacije nekretnina koje su ušle u uži izbor;
  • Stručno mišljenje o cjelokupnoj nekretnini (uz skrivene savjete na šta da se obrati posebna pažnja);
  • Nezavisna procjena vrijednosti nekretnine – saznajte više ovdje;
  • Pomoć prilikom pregovora (postoje različite tehnike!);
  • Savjetodavna uloga prilikom uzimanja stambenih kredita – Popunite upitnik ovdje;
  • Zajednička posjeta kod notara, u Poreskoj upravi i Upravi za nekretnine;
  • A da ne bi bilo glavobolje pročitajte Kako to imovinski odnosi u braku mogu da utiču prilikom kupovine nekretnine.

 

KONTAKT NaMapi

Za više informacija o cijeni i uslovima saradnje kontaktirajte ih na:

namapi-miso-savovicMišo Savović

Riječ osnivača i izvršnog direktora Miša Savovića: “Dvije godine kontinuiranog i požrtvovanog rada na tržištu nekretnina u Crnoj Gori uticale su na to da NaMapi već bude prepoznat od strane zaista velikog broja klijenata i uopšte cjelokupnog auditorijuma. Sada to želimo da podignemo na dodatno veći nivo, kroz direktno pružanje istaknutih usluga u ime i za račun kupaca nekretnina.”

Cijeneći iskustvo savremene agencije za nekretnine u PodgoriciCrnoj Gori, od njih u svakom trenutku možete da očekujete produženu ruku kako bi ne samo Vi bili zadovoljni, već ih u budućnosti preporučili prijateljima i rodbini kako bi i njima na isti način pomogli na obostrano zadovoljstvo.

Hitna prodaja – Dvosoban stan Preko Morače u starogradnji – 60,000 EUR klik za više informacija koje vode na www.namapi.me

Jeste li na mapi?

 

Portal Analitika