Društvo

Dječak će dobiti ličnu invalidninu

Centar za socijalni rad u Podgorici izradiće pozitivno rješenje prema kom će maloljetni sin Nedžada Eminija dobiti pravo na ličnu invalidninu, na što čeka već tri godine.
Dječak će dobiti ličnu invalidninu
PobjedaIzvor

Emini je juče za Pobjedu potvrdio ovu informaciju, ističući da su mu ovu vijest juče saopštili iz Centra.

- Bio sam tamo i rekli su mi da rade rješenje. Nijesu mi ga još uručili, narednih dana će to uraditi – kazao je on.

Pobjeda je prije desetak dana objavila priču o porodici Emini, a sagovornik tog liste je rekao da je uvjeren kako, da nije bilo toga, odnosno da svoju muku nije podijelio sa javnošću ni sada ne bi dobio rješenje.

- Dobijamo ono što zaslužujemo i na šta imamo pravo... Ne znam zašto to nije urađeno još prije tri godine – kazao je on. Iz podgoričkog Centra za socijalni rad nijesmo juče dobili komentar na ovu novost, a iz Ministarstva rada su samo kratko kazali da je drugostepena komisija zauzela svoj stav prema ovom slučaju, te da će ,,stranka biti obaviještena u predviđenom roku o uloženoj žalbi“.

Na žalbu Eminija odlučili su pozitvno, ali su tome prethodila dva negativna rješenja.

REAKCIJA

Pobjeda je objavila Eminijevu priču u kojoj je on optužio Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno podgorički Centar za socijalni rad, da diskriminiše njegovog maloljetnog sina zato što mu ne izdaje rješenje za sticanje prava na ličnu invalidninu, iako dječak ima mentalni invaliditet. Kazao je tada da mu je Centar za socijalni rad dva puta izdao negativno rješenje, te da je pokretao tužbe pred Upravnim sudom koje su okončane u njegovu korist.

Iz Centra za socijalni rad, međutim, tada nijesu pojasnili zašto maloljetniku nijesu dodijelili ličnu invalidninu, navodeći da su ,,shodno članu 150 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, sve informacije o ličnim i porodičnim prilikama korisnika povjerljive“. - Shodno tome ne možemo dati informacije o konkretnim slučajevima – kazali su oni.

Ni od Ministarstva rada i socijalnog staranja tada nijesmo dobili konkretan odgovor na pitanje zašto u ovom slučaju nije odobreno pravo na ličnu invalidninu, kao i kako gledaju na stav Centra za socijalni rad da ne mogu da iznesu informacije o ovom slučaju imajući u vidu da postoje presude Upravnog suda, koje su javne.

Oni su tada saopštili i kako Upravni sud nije presudom „odlučio u meritumu, odnosno imenovanom nije priznao pravo već je rješenje poništio iz procesnih razloga i vratio na ponovni postupak“.

TUŽBE

Porodica Emini tri godine je vodila bitku za svog sina i u dokumentaciji imaju dvije presude Upravnog suda u svoju korist. - Ovo je stvarno nemoguće. Kome više da se žalimo? Fino ćemo da se spakujemo i da tražimo bolji život van Crne Gore... Tražićemo azil u Srbiji ili Albaniji – rekao je on tada.

Sud je ukazao da nalazi, ocjene i mišljenja socijalno-ljekarskih komisija kada se radi o utvrđivanju okolnosti od značaja za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite treba da su jasni, potpuni i dovoljno obrazloženi. - Date nalaze, ocjene i mišljenja komisija sud nije prihvatio kao valjan dokaz za pravilnu ocjenu spornog pitanja, jer nalazi i mišljenja komisija ne sadrže jasan i potpun prikaz zdravstvenog stanja tužioca – istaknuto je u odluci, gdje se dodaje da je sud izveo zaključak da je počinjena povreda postupka.

Portal Analitika