Kultura

Učenici u dilemi odustati ili otići

Učenici koji završe srednju muzičku školu, a željeli bi da se u budućnosti posvete komponovanju, usavršavanje ne mogu da nastave u Crnoj Gori. To je i najčešći razlog zbog kog talentovani mladi ljudi odustaju od ovog poziva, ili su prinuđeni da znanje traže izvan naše države.
Učenici u dilemi odustati ili otići
S. Višnjić
S. VišnjićAutor
Nova PobjedaIzvor

Iako domaći stručni kadar imamo, odsjek za komponovanje na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, koji je postojao decenijama, ukinut je prije tri godine, nakon posljednje reforme.

Prema riječima dekana Akademije Bojana Martinovića, razloga za ukidanje bilo je mnogo. Pored brojnih novina koje je akreditacija donijela, nalazi eksternih evaluatora, kako je pojasnio, snažno su insistirali na unapređenju postojećih studijskih programa, održivih i pokrivenih kadrom koji može da pruži redovnu i kvalitetnu nastavu.

Martinović je istakao da su od uvođenja Bolonje, odnosno od 2004. godine, na odsjeku za komponovanje diplomirala svega dva studenta.

- Sa žaljenjem mogu reći da odsjek nikad nije zaživio, bar ne u mjeri u kojoj smo svi to željeli. Ključni problem bila je nedovoljna protočnost kadrova (i studenata i profesora), koja je morala da prokrvi ovaj vitalni sud – naveo je Martinović.

MALO INTERESOVANJE

Određene okolnosti, prema riječima Martinovića, nijesu dozvolile da se kreira prostor u kome bi se na adekvatan način mogao obrazovati budući kompozitor. Jedan od krucijalnih razloga je bila i mala zainteresovanost studenata.

- Oglas za upis na prvu godinu studija Muzička akademija oglašavala je do prije dvije godine, tj. do momenta kad su na snagu stupila dva nova/ stara studijska programa: Izvođačke umjetnosti i Opšta muzička pedagogija. Studijski program samo je formalno postojao, ali studenata i interesovanja nije bilo. Govorim o kandidatima koji su bili spremni da pristupe prijemnom ispitu, a ne o onima koji su o tome samo maštali, i dvoumili se da li bi radije u ljekare, pilote ili kompozitore – kazao je Martinović.

Diplomirani kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji Aleksandar Perunović činjenicu da godinama ne školujemo stvaraoce muzike vidi kao veliki nedostatak i našeg društva i Akademije na Cetinju. Odsjek za komponovanje, kako je rekao, ugašen je iz njemu nejasnih razloga.

- Ako smo ikada u istoriji imali period sa ubjedljivo najvećim usponom kadra u ovoj oblasti, to je onda u ovo vrijeme. Danas imamo najmanje šest diplomiranih kompozitora, a odsjeka više nema. Ovo pogotovo zvuči nevjerovatno ako se uzme u obzir da četvoro od navedenih stvaralaca spadaju u tzv. akademsko osoblje. Pored mene, to su i Žarko Mirković, Senad Gačević i Nina Perović – rekao je Perunović.

NEOPHODNOST SMJERA

Prema riječima Perunovića, teško da bi neko ko je po pozivu kompozitor, a ko živi i stvara u Crnoj Gori, mogao da negativno odgovori na pitanje da li je Muzičkoj akademiji potreban odsjek za komponovanje. Činjenica da smo mala sredina, kako je rekao, mogla bi da bude jedan od razloga, ali ne i opravdanje za ukidanje ovog smjera. Nedostatak kadra, istakao je Perunović, nedopustivo je objašnjenje.

- Ako neko misli da među ranije navedenima nema nijednog dovoljno dobrog predstavnika koji bi taj posao mogao valjano raditi, onda je to, najblaže rečeno, nepoznavanje, da ne kažem nedopustivo potcjenjivanje domaćeg kadra – kazao je Perunović.

Iako Muzička akademija funkcioniše i bez ovog smjera, rezultat toga je, kako je za Pobjedu kazao diplomirani kompozitor i profesor u Srednjoj muzičkoj i baletskoj školi „Vasa Pavić“ Milivoje Pićurić, nepotpun muzički život.

- Kompozicija spada u najvažnije odsjeke na muzičkim akademijama. Kompozitori, ali i dirigenti, muzikolozi, teoretičari, kao i izvođači na svim instrumentima čine jednu muzičku „porodicu“, unutar koje postoji konstruktivna i neophodna interakcija među muzičarima svih ovih usmjerenja – ispričao je Pićurić.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika