Svijet

Napadač sa Novog Zelanda braniće se sam

Brenton Tarant (28) koji se tereti da je u napadu na dve džamije na Novom Zelandu ubio 50, a ranio više od 40 osoba, planira da sam sebe zastupa pred sudom.
Napadač sa Novog Zelanda braniće se sam
Portal AnalitikaIzvor

Okrivljeni za napad na dvije džamije u Krajstčerču je svoju odluku saopštio braniocu po službenoj dužnosti Ričardu Pitersu proteklih dana. Piters je rekao da je tokom tih razgovora, Tarant je bio artikulisan, prenosi novozelandski sajt Staf.

Sljedeće ročište zakazano je za 5. april do kada će biti u pritvoru, a policija je navela da je on odvojen od drugih zatvorenika i drže ga u posebno obezbeđenom objektu, gde je pod nadzorom 24 sata.

Pretpostavlja se da je on nakon pojavljivanja pred sudijom u subotu, prebačen u Ouklend. Advokat Piters rekao je za Taranta da je lucidan i da razumije situaciju u kojoj se našao, prenosi Rojters. Osim optužbe za ubistvo, u policiji su rekli da će najvjerovatnije biti optužen i po drugim tačkama.

Australijska televizijska mreža prikazala je odvojene snimke majke i sestre napadača na džamije u Krajstčerču, kako se vraćaju u svoje kuće u istočnoj Australiji zajedno sa policijom, koja je u tim kućama vršila pretres ne bi li pronašla vezu sa napadima na džamije.

Njih dvije nijesu davale komentare nakon pretresa, a kako se navod, nalaze se pod zaštitom policije, prenosi AP.

Tarantova majka živi u Novom Južnom velsu, dok sestra živi u Sendi Biču. Policija je saopštila da je cilj pretresa bio da se pronađe materijal koji bi mogao da pomogne novozelandskoj policiji u istrazi.

Tarant, porjeklom Australijanac, odrastao je u Novom Južnom Velsu, a australijski premijer Skot Morison izjavio je da je Tarant svega 45 dana proveo u Australiji u prethodne tri godine.

Komesar policije Novog Zelanda Majk Buš rekao je da je Tarant djelovao samostalno ali i da je moguće i da je imao podršku.

"Apsolutno vjerujemo da je samo jedan napadač odgovoran za ovo", rekao je Buš na konferenciji za novinare. On je dodao da podrška drugih ljudi nije isključena i da je to "vrlo, vrlo, važan dio" policijske istrage.

Portal Analitika