Politika

Stejt department: Izbori slobodni, korupcija i dalje problem

Predsjednički izbori održani su u skladu sa zakonom, sa par uočenih manjih nepravilnosti koje nijesu imale uticaj na konačan rezultat i uprkos kritikama opozicije odvijali su se u slobodnim i fer uslovima, stoji u ovogodišnjem izvještaju Stejt Departmenta.
Stejt department: Izbori slobodni, korupcija i dalje problem
Portal AnalitikaIzvor

Korupcija je u Crnoj Gori i dalje problem jer vlast nije efikasno sprovodila zakone, a proces imenovanja sudija i tužioca ostao je donekle politizovan, navodi se u izvještaju.

„Javnost korupciju u vladi i državnoj upravi smatra endemskom kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Kao veoma podložne korupciji posebno su istaknute oblasti zdravstva, visokog obrazovanja, sudstva, carina, politike, urbanog planiranja, građevinarstva i zapošljavanja. Politizacija, skromne plate, i nedostatak obuke i motivacije javnih službenika omogućili su plodno tlo za korupciju“, navodi se u izvještaju.

U izvještaju, koji je američki državni sekretar Majk Pompeo sinoć predstavio u Stejt Departmentu, navodi se da je i nekažnjivost takođe problem, budući da vlast nije kažnjavala službenike koji su kršili ljudska prava.
Stejt Department je ukazao da je do avgusta bilo devet smrtnih slučajeva i 12 pokušaja ubistava povezanih s organizovanim kriminalom, i konstatovao da je vlast u posljednjoj godini povećala sudska gonjenja za takva ubistava.

Iako Ustav i zakon zabranjuju mučenje i druge ponižavajuće postupke ili kazne, navodi se da je bilo izvještja o prebijanju, od kojih su se neki temeljili na LGBTI identitetu, u zatvorima i pritvornima širom države.

 

“Vlada je procesuirala neke policajce i zatvorske čuvare optužene da su prekoračili ovlašćenja, ali bilo je odgađanja u sudskom postupku”, dodaje se u Izvještaju. 


U izvještaju se navodi da su mnogi aktivisti za ljudska prava, kao što su NVO MANS, tvrdili da vlast nastavlja sa praksom nezakonitog prisluškivanja i praćenja, iako sudovi i kontrolni skupštinski odbori nijesu prijavili kršenje zakona u ovoj oblasti.

U dijelu posvećenom medijima istaknut je slučaj ranjavanja Olivere Lekić, kao i smjena izvršne direktorke javnog servisa, Andrije Kadije.

Neki mediji nastavili su sa kritikom vlade. Ipak, nedostatak obuke i neprofesionalno novinarsko ponašanje, zajedno sa malim platama i političkim pritiskom doprinijeli su povremenom pristrasnom izvještavanju, navodi se u izvještaju.

 

 

Portal Analitika