Društvo

Traže još novca da bi povećali koeficijente

Računovodstvena služba Javnog servisa do početka sljedeće sedmice treba da pokuša da pronađe rezervna finansijska sredstva kako bi se zaposlenima u Radio-Televiziji Crne Gore povećali koeficijenti, nezvanično saznaje Pobjeda.
Traže još novca da bi povećali koeficijente
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je, kako je kazalo više naših izvora, odlučeno nakon konsultativne sjednice Savjeta Javnog servisa koja je održana u ponedjeljak, a kojoj su prisustvovali predstavnici oba sindikata zaposlenih u toj kući - Jadranka Drobnjak i Slavica Kruščić, kao i generalni direktor RTCG Božidar Šundić.

- Pokušaćemo da nađemo rješenje kojim će biti zadovoljni zaposleni, a kojim se neće ugroziti finansijska stabilnost Javnog servisa – rekli su naši izvori koji su željeli da ostanu anonimni, jer se, kako su objasnili, radilo o konsultativnoj sjednici koja je bila zatvorena za javnost.

Saglasni su da Savjet RTCG u ovoj situaciji može da bude samo medijator, jer je ovo problem koji se mora riješiti između članova sindikata i menadžmenta.

Kolektivni ugovor u RTCG-u je tačka sporenja već nekoliko godina, a prošle sedmice Sindikat zaposlenih RTCG na čelu sa Jadrankom Drobnjak organizovao je i konferenciju za novinare pred zgradom Javnog servisa kada su pozvali Šundića da u roku od 15 dana potpiše usaglašeni kolektivni ugovor iz oktobra prošle godine.

Prvi čovjek Javnog servisa tada im je poručio da je trebalo da mu se lično obrate i da ovo pitanje riješe „u kancelariji“, a ne preko medija.

Drobnjak je na toj konferenciji za novinare podsjetila da se pregovori o ovom, za radnike najvažnijem dokumentu, vode već tri godine, te da on definiše prava i obaveze zaposlenih, ali i koeficijente složenosti poslova koji određuju visinu plata.

Verzija kolektivnog ugovora iz oktobra 2018. bila je, kako smatra, daleko od idealne, ali je „taj dokument donekle omogućavao dostojanstvo zaposlenih u Javnom servisu“. U novoj varijanti, kako je saopštila, umanjeni su koeficijenti koji određuju visinu plate.

- Tako smo prevareni i ugroženi, a egzistencijalna nesigurnost postala je još izraženija - istakla je tada Drobnjak. Kategorična je da izmijenjena verzija odgovara jedino menadžmentu i krugu oko njega. - Ovakav odnos prema zaposlenima, prema reprezentativnom sindikatu i socijalnom dijalogu u potpunosti je neprihvatljiv za Sindikat zaposlenih RTCG - poručili su Šundiću sa te konferencije za medije. Šundić je odgovarajući na ove prozivke rekao da je nejasno da jedan sindikat prihvata koeficijente, a drugi ne. - Da li možda ova konferencija za medije - održana na ulici, ima nešto više od sindikalne borbe zaposlenih u RTCG – pitao je tada Šundić.

Portal Analitika