Društvo

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta i trajaće do 15. maja 2019. godine, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG). Tokom tog perioda, kako su kazali, zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.
Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Iz JPNPCG napominju da je ovo period kada se toplovodne vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove Skadarskog jezera, te ih je potrebno zaštititi od lova i ujedno omogućiti neometan mrijest.

"Posebno naglašavamo da izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana šteti ukupnom biodiverzitetu NP Skadarsko jezero, te da je krivično djelo", kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

On ističe da će povodom stupanja na snagu ribolovnog zabrana a u cilju očuvanja ribljeg fonda JP NP Skadarsko jezero angažovati patrole.

"Koordinisane aktivnosti i saradnja svih nadležnih subjekata u vezi sa NP Skadarsko jezero doprinose efikasnijoj zaštiti ribljeg fonda i ujedno spriječavanju nelegalnih aktivnosti u cilju zaštite prirodnih vrijednosti ovog zaštićenog područja i ujedno prekograničnog vodenog objekta", zaključio je Klica.

Portal Analitika